A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Vita nélkül

M. M.
1999. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jónak ítéli az önkormányzat vezető testületének koalíciós összetételét Pap János, Békéscsaba polgármestere. Véleménye szerint ennek köszönhető, hogy ha vannak is kisebb súrlódások, a legfontosabb kérdésekben megegyeznek. A tíz konzervatív, kilenc szocialista, négy SZDSZ-es, négy független és egy munkáspárti képviselő már most egyetért abban, hogy melyek az elkövetkezendő hét évben azok a legfontosabb feladatok, amelyek a város felvirágoztatását szolgálják, s nem utolsósorban elengedhetetlenek az EU-csatlakozás szempontjából.A város első embere kérdésünkre elmondta: Békéscsaba szegény város, akár költségvetését, akár az ott élő emberek életnívóját tekintjük. A város költségvetése idén 9,6 milliárd forint, ebből 1,2 milliárd forint a helyi adókból befolyó összeg. Miután az ipar gyakorlatilag megszűnt a településen, úgy látja, a személyi jövedelemadóval kapcsolatos újrafelosztási elképzelések nem nagyon befolyásolják jövőre a büdzsét. Sőt azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a város bekerül a központi támogatásban részesülő megyei jogú városok sorába, hiszen az idén is csak egy hajszál választotta el ettől. Ez esetben akár 13 százalékkal is nagyobb összegből gazdálkodhatnak, mint az idén. Ami az itt lakók anyagi körülményeit illeti, a polgármester szerint nincs igazi szegénység, de nincsenek kirívóan gazdagok sem. A szociális támogatási rendszer jól működik. A közeljövőben adnak át egy nyugdíjas apartmant, ahol az idősek kedvezményesen juthatnak lakáshoz, s nemrégiben avattak egy új iskolát, miközben országszerte nagy az aggodalom az oktatási intézmények beharangozott bezárása, összevonása miatt. Kétségtelen azonban, hogy – mint azt a statisztikák is mutatják – az egy főre jutó átlagjövedelem tíz százalékkal alacsonyabb az országos átlagnál, azaz nettó 37 ezer forint. Ez főként abból adódik, hogy pang a gazdasági élet, a korábban virágzó élelmiszeripar mélyponton van. A város még mindig nyögi az orosz piacok elvesztését, újakat szerezni pedig nagyon nehéz. A városatyák már most tervezik, hogy a következő hét évben melyek azok a legfontosabb feladatok, amelyek megoldásai fellendíthetik a békési megyeszékhely fejlődését. A polgármester fontossági és időrendi sorrend nélkül tájékoztatott a leglényegesebbnek vélt tervezett beruházásokról. Szerepel köztük ipari park létesítése, a várost elkerülő út megépítése, csatornázás – ami a belvízkárok megelőzése miatt igen fontos –, szennyvíziszap-elvezetés, energiaracionalizálás a közintézményekben, a megyei kórház és az iskolák felújítása. Hogy mikor mit tudnak megvalósítani, az attól függ, milyen pályázatokat sikerül elnyerni, illetve milyen központi támogatáshoz sikerül hozzájutni – mondta végül Pap János polgármester.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.