időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Drogellenes küzdelem Afganisztánban

MTI
2002.06.26. 14:17

Hamid Karzai afgán elnök felszólította honfitársait szerdán, a kábítószer elleni harc világnapján, hogy küzdjenek az ópiumtermelés és a kábítószerek kereskedelme ellen. A kabuli egyetemen mondott beszédében bejelentette, hogy számos afganisztáni tartományban sikeresen befejeződött az ópiumtermelés céljából létesített mákültetvények felszámolása.

Hangsúlyozta: nem csupán azért kell megszabadulni a kábítószer átkától, mert a világ nyomást gyakorol Afganisztánra, a legnagyobb ópiumtermelő országra, hogy szabjon gátat a drog onnan kiinduló exportjának, hanem elsősorban azért, mert ezt kívánja az ország érdeke, s ezt követeli meg az afganisztáni népesség muzulmán hite is.

Bernard Frahi, az ENSZ kábítószer-ellenes programjának afganisztáni koordinátora a drogellenes harc világnapján a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy Afganisztánban állítják elő a világon forgalomba kerülő ópium 75 százalékát. Abszolút számban kifejezve ez idén 2700 tonnás mennyiséget jelent. Az ENSZ becsült adata szerint az Afganisztánból kikerülő ópiumszármazékok (például a heroin) évi forgalmi értéke eléri a 25 milliárd dollárt.

Frahi rámutatott: az ópium árának meredek emelkedése sajnálatosan erős ösztönző a belőle készülő kábítószerek termeléséhez és forgalmazásához. Mint elmondta, az idén már 400 dollárt adnak a feketepiacon egy kilogramm ópiumért, vagyis több mint tízszer annyit, mint 2000 elején, amikor átlagosan 30 dollárért kelt el kilója a feketepiacon.

Az afganisztáni termelésnek további ösztönzője a helyi hadurak érdekeltsége. Ezek az emberek polgárháborús költségeik fedezésére, fegyverek vásárlására használták-használják a drogokból befolyó jövedelmeket. Ennyiben a drogtermelés és -kereskedés nemcsak következménye, hanem részben oka is volt az Afganisztánt pusztító hozzávetőleg két és fél évtizedes polgárháborúnak.

Érdekes módon éppen a fanatizmusáról, a terrorizmussal való cimborálásáról és az emberi jogok semmibe vételéről hírhedt tálib rendszer idején szorult vissza a legnagyobb mértékben a kábítószerek afganisztáni termelése és forgalmazása. A Reuters szerint ez annak tulajdonítható, hogy az erős nemzetközi nyomás alatt álló tálib kormány ezen a területen volt leginkább kész engedményt tenni a Nyugatnak, amely az emberi jogok tiszteletben tartását, a nők jogainak helyreállítását és a kábítószer-termelés megfékezését követelte tőle.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.