időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Határontúli hírek

Munkatársainktól
2002.06.21. 06:00

Már jó ideje csökkenőben van Nyugat-Bácska általános iskoláiban a magyar tanulók száma, és a helyzet évről évre súlyosbodik. Mindinkább fenyeget az a veszély, hogy a nemrégiben még színmagyar falvakban nemcsak összevont tagozatokon lesznek kénytelenek tanulni, hanem iskolákat lesznek kénytelenek összevonni annak érdekében, hogy fönnmaradjon a magyar nyelvű oktatás.

Doroszlón például tavaly csak négy elsőst írattak be. Őszre már csak három magyar elsős lesz és 15 szerb. Telecskán kedvezőbb a helyzet, 14-en tanulnak majd magyarul, hárommal kevesebben, mint az elmúlt iskolaévben. Hol vannak már azok a régi szép idők, amikor Bezdánban két osztályban is alig fértek el a magyar elsősök? Amennyiben az illetékes minisztérium következetesen tartaná magát ahhoz, hogy legalább 15 tagú legyen egy-egy osztály, bajban lenne Nyugat-Bácska több iskolája is. Az itteni magyarság azonban joggal elvárja, hogy ne gördítsenek akadályt az ennél kisebb létszámú magyar tagozatok megnyitása elé sem. (Magyar Szó, Újvidék)

A XXVII. Duna Menti Tavasz országos seregszemléjére több regionális elődöntőn történt válogatás után kilenc bábcsoport és 13 gyermekszínjátszó csoport jutott el Dunaszerdahelyre. Ez közel ötszáz gyereket és kísérőt jelent. Ennyi gyermek utaztatására, étkeztetésére, elszállásolására, a nekik szóló programok, szórakoztató rendezvények biztosítására jelentékeny öszszegű támogatást kell a rendezőknek szerezniük. Huszár László „mesemenedzsernek” idén ez ismét sikerült. Segítőivel soha nem látott tartalmú rendezvényt szerveztek Dunaszerdahelyen, amelynek hat napján – becslések szerint – naponta közel ezer gyermek játszott, szerepelt, szórakozott. (Új Szó, Pozsony)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.