Honfoglalás kori falu épült Kisrozvágyon

Érintetlen természeti szépségén kívül eddig nem sok turistalátványosságot kínált a Bodrogköz. A Kisrozvágy határában májusban nyílt honfoglalás kori régészeti park azonban hamarosan nagy érdeklődésre számíthat, hiszen az ópusztaszeri <br/>Feszty-körképet is milliók látogatták meg az elmúlt öt évben.

Keresztény Gabriella
2002. 06. 21. 6:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományőrző májusi íjászverseny óta az októberi szezonzárásig minden érdeklődő megtekintheti azt a honfoglalás kori települést, amit a Borsod megyei Kisrozvágy határában épített fel több tízmillió forintos pályázati támogatással a Bodrogközi Régi Magyar Kultúra Közhasznú Alapítvány. A szervezet – becenevén „Bodrémka” – az ártéri nádasoknál és mezőknél keresve sem találhatott volna jobb helyet eleink IX–X. századi életének bemutatásához. Történészek szerint ugyanis az új hazát kereső nomád magyarok vélhetőleg ezen a vidéken vertek először tanyát. Mindezt a Kisrozvágytól mintegy húsz kilométerre lévő Karos mellett végzett régészeti kutatások is alátámasztják. A Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei Révész László vezetésével a honfoglalás korának egyik leggazdagabb síremléki leletanyagát tárták fel itt a közelmúltban. A temetkezési hely rekonstrukcióját, a 73 sírhely feltárását, megjelölését, a halmok melletti obeliszk felállítását szintén az alapítvány támogatásával végezték el, méltó kegyeleti környezetet teremtve lovas honteremtőinknek.
– Öt évvel ezelőtt támadt az ötlet, hogy építsük fel Rozvad vezér honfoglalás kori szálláshelyén egy korhű falut – mondta a kisrozvágyi születésű Petraskó Tamás, az alapítvány kuratóriumának elnöke, aki néhány évvel ezelőtt tagja volt annak az expedíciónak, amely a hazát kereső magyarok útját lóháton járta végig. – Amikor a Magna Hungaria expedícióról hazajöttem, arra gondoltam, mi lenne, ha élő történelmi katedrát hoznánk létre azon a helyen, ahol eleink feltehetőleg először telepedtek le. Az elképzelést Révész László, a Magyar Nemzeti Múzeum főosztályvezetője is támogatta. Nem sokkal ezután megalakult a „Bodrémka”, majd javarészt alapítványi támogatással készült el a tábor, amelyhez a karosi sírhelyek emlékparkja is hozzátartozik.
Kisrozvágy határában, tizenöt hektárnyi területen az egykori lakók életkörülményeinek megfelelően berendezett jurtasátrakat és „furcsa” házakat csodálhat meg a látogató. Az idegenforgalom hónapjaiban működő műhelyeknek berendezett földkunyhók, veremházak ezek, ahol a földművesek, a mesterek, a nyeregkészítők, a kovácsok, a fazekasok éltek, most pedig a hagyományőrző iparosok dolgoznak. A jurtákban nemezesek, bőrösök, íjászkészítők, textilszövők és ötvösök kaptak helyet. A falu szélén a pásztorok jurtái, mellettük karámokkal, mert a közeli réten, nádasok szélén „ridegtartású” őshonos magyar lovakat, szürkemarhákat, bivalyokat, mangalicákat is tartanak.
A honfoglalás kori falu központjában pompázatosan berendezett jurta jelzi, hol és miként lakott annak idején a rangos nemzetségfő. A szálláshelyekkel szomszédos halmokon felállították a sztyeppe oltárát, mögötte a sámán hajlékát, s az ősi hitet jelképező áldozóhelyet.
– A terület birtokbavétele az íjfeszítő hagyományőrzők találkozójával kezdődött, a szakmai átadás július 6-án ünnepség keretében lesz, ezt követően pedig, legalábbis úgy reméljük, folyamatosan pezseg majd az élet a faluban – mondja Petraskó Tamás. – Az alkotóházban állandó és időszakos kiállítások mutatják be a honfoglalás idejének életformáját, őseink kultúráját. Ám a látogatók nemcsak megszemlélhetik a korhű öltözékű lakók mindennapjait, vagy éppen a harci bemutatókat, de cselekvő részeseivé is válhatnak. Többek között lovagolhatnak, íjászkodhatnak, kézműveskedhetnek, részt vehetnek a lovas csillagtúrákon. Mi felnőtteket és gyerekeket egyaránt szeretettel várunk a parkba, az életmód- és kézműves programokra, a hat és tizenegy napos táborokba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.