időjárás 22°C Csanád , Emil 2023. május 28.
logo

Nem zárják be a lencsehegyi bányát

MTI
2002.06.25. 14:15

A korábbi döntéssel ellentétben, mégsem zárják be a hónap végén a lencsehegyi bányát, a dolgozók közül senki sem kapott még felmondólevelet - közölte Fehér Ernő, a Lencsehegyi Szénbánya Kft. ügyvezető igazgatója kedden az MTI érdeklődésére.

Elmondta: a bezárást május elején azért határozta el a bánya többségi tulajdonosa – a Magyar Fejlesztési Bank Rt. tulajdonában lévő – Magyar Követeléskezelő (MKK) Rt., mert a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. nem akarja átvenni a lencsehegyi szenet, raktárra pedig nem termelhetnek, ugyanis az veszteségessé tenné a kft.-t.

Hozzátette: az új kormány megalakulása óta – a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége dorogi vezetőivel együtt – több minisztériummal is tárgyaltak, és ígéretet kaptak arra, hogy megoldják a bánya működését az év végéig.

Fehér Ernő kiemelte: amennyiben az MVM Rt. megvásárolja a kitermelt szén egy részét – az évi 300 ezer tonna mintegy egyharmadát – akkor akár 2003 végéig is megmaradhatna a 300 dolgozó munkahelye.

Wágner Ferenc területi szakszervezeti titkár elmondta: a bánya június 30-i bezárása azért lepte meg az érintetteket, mert ez év áprilisában az üzem 2002. december 31-ig szóló működtetéséről állapodtak meg a Miniszterelnöki Hivatal, az MKK, a MVM, valamint a kft. és a szakszervezet képviselői. Ennek be nem tartása miatt a szakszervezet május elején bírósághoz fordult, de a beadványra még nem kaptak választ. Lencsehegyen a gondok akkor kezdődtek, amikor az erőművek és a szénbányák integrációjakor a bányát nem rendelték az erőműhöz, hanem az 54 százalékos magántulajdonú Doszén Kft. egyik üzeme lett.

Ezek a bányák az eredeti elképzelés szerint addig működhetnek, amíg gazdaságosan képesek szenet termelni.A Doszén 1995-ben felszámolás alá került, így a még működőképes Lencsehegyi Szénbánya önálló cég, többségi tulajdonosa pedig – a Doszén köztartozásai fejében – a Magyar Követeléskezelő Rt. lett.
Az üzem és vele együtt mintegy 300 dolgozó jövője az új minisztériumok közeljövőben meghozandó döntéseinek a függvénye – mondta a szakszervezeti vezető.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.