időjárás 17°C Ferenc 2023. október 4.
logo

New Yorkból irányított orosz maffia

MTI
2002.06.12. 17:52

Az orosz maffia piszkos pénzeinek tisztára mosásával foglalkozó európai hálózat fedőcégeihez a három évvel ezelőtti amerikai bankbotrányban elhíresült Bank of New Yorknál Benex International néven szereplő vállalkozás számláiról utalták át az orosz drog- és fegyverkereskedelemből, prostitúcióból származó több millió eurós pénzösszegeket.

A párizsi Libération értesülése szerint az öt európai országban hétfőn egyidejűleg lezajlott, összehangolt razziában elfogott több mint ötven gyanúsítotthoz a New York-i pénzmosási ügy két főszereplőjének vallomása alapján jutottak el a nyomozók.

Peter Berlin, a Benex orosz tulajdonosa és felesége, a szintén orosz Lucy Edwards, aki a Bank of New York londoni irodájának kelet-európai ügyletekkel foglalkozó alelnöke volt, 1999 nyarán került az FBI látókörébe az orosz maffiavezérrel, Szemjon Mogiljevicsel összefüggésbe hozott cégekkel való kapcsolataik lelepleződésekor.

A pénzmosási ügy során fény derült arra, hogy a házaspár főként amerikai bankoknál dolgozó orosz alkalmazottak közreműködésével mintegy 7 milliárd dollár illegális eredetű pénzt áramoltatott át megtévesztő banki műveletek révén a New York-i pénzintézet csatornáin. A vád alá helyezett orosz házaspár a francia lap tudomása szerint együttműködést tanúsít az amerikai rendőrséggel, így sikerült felgöngyölíteni az Európában tisztes üzletek mögé elrejtőzött pénzmosóhálózat résztvevőit.

Az FBI által irányított hétfői lecsapás során Olaszországban, Svájcban, Franciaországban, Németországban és Monacóban, valamint az Egyesült Államokban és Kanadában állítottak elő gyanúsítottakat.

A rendszer működtetői luxusmagazinok, ékszerboltok, autó- és telefonkereskedések, nemzetközi import-export vállalatok cégére mögött bonyolították az oroszországi maffiapénzek átkonvertálását.

A Párizsban őrizetbe vett 13 személy közül többen kapcsolatban állnak a Champs-Élysées-n irodát fenntartó Kama Trade és Temirtrans néven bejegyzett import-export cégekkel. Ezeken a vállalkozásokon keresztül az orosz maffia az előző években több millió eurót helyezett el francia bankszámlákon.

Az ügyben illetékes egyik francia nyomozó szerint első ízben találkoznak azzal, hogy Oroszországból ilyen nagyságrendű törvénytelen pénzvagyon került be be európai bankok forgalmába.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.