Titkos ügynök a kormány élén

Huszonnégy évvel ezelőtt Benkei András belügyminiszter rendőr főhadnaggyá, a BM III/II–7. osztály kiemelt főoperatív beosztottjává nevezte ki a D–209. számon nyilvántartott szigorúan titkos (SZT) tisztet, Medgyessy Pétert. A D–209-es ügynök „előléptetésekor” a Pénzügyminisztérium osztályvezetője volt. A kinevezési „parancs” szerint a D–209-es ügynök „beosztásához” a francianyelv-tudás nélkülözhetetlen, ezért engedélyezte a nyelvtudási pótlék folyósítását is Medgyessy főhadnagynak. A volt titkos ügynököt 2000-ben Franciaország a becsületrend lovagi fokozatával tüntette ki.

2002. 06. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Medgyessy Péter – önéletrajzi adatai szerint – 1966-ban fejezte be a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemet. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentum szerint a jelenlegi miniszterelnök már az egyetem megkezdése előtt a Belügyminisztérium alkalmazásában állt. Ugyanis az 1978. március 2-án kelt 609/31. számú belügyminiszteri parancs dokumentuma szerint Medgyessy munkaviszonyának kezdete 1961. január 1. Mint arról szombati publicisztikai írásunk (Ludwig Emil: Nagy Imre halálai) „megemlékezett”, Medgyessy ez idő tájt segédüzletkötőként dolgozott, mert nem vették fel az érettségi után rögtön az egyetemre.

Medgyessy beszervezését követően a D–209. számon nyilvántartott SZT-tiszt karrierje elkezdődött. Medgyessy egyetemi tanulmányainak befejezése után, közgazdasági doktori címmel a zsebében rögtön a Pénzügyminisztériumba került. D–209. a ranglétrát végigjárva 1987-ben már pénzügyminiszter, majd a Németh-kormány miniszterelnök-helyetteseként éli meg a rendszerváltást.

A „kiemelt főoperatív beosztott” 1978. március elsejétől „a mindenkori fedőmunkahelyi illetményétől függetlenül SZT-pótlékban részesült. Ez azt jelenti, hogy Medgyessy Péter két helyről kapta a fizetését. Például 1978-as előléptetésének évében a pénzügyminisztériumi osztályvezetői fizetése mellett „kiemelt főoperatív beosztottként” nyújtott szolgálataiért a Belügyminisztériumtól havi 4600 forintot kapott, ezen túl megillette őt az SZT-pótlék, ami havi 600 forint volt, francianyelv-tudása pedig 300 forintot hozott neki a konyhára. (A korabeli jövedelmi viszonyok alapján D–209-et busásan javadalmazták.)

A Magyar Nemzet információi szerint Medgyessy szigorúan titkos operatív tiszti múltja nem volt ismeretlen az őt miniszterelnöknek jelölő szocialista párt vezetői előtt sem. Erről – forrásunk szerint – jelölését megelőzően komoly vita bontakozott ki a párt felső vezetésében, ám végül úgy döntöttek, mégis Medgyessy vezetésével indulnak a választáson.

Mint ismert, a Horn-kormány regnálásának második félidejében Medgyessy pénzügyminiszterként dolgozott, ezért az átvilágító bíróság őt is górcső alá vette. A vizsgálatot követően, miután Medgyessy önként nem mondott le miniszteri posztjáról, az átvilágító bíróság szólította fel erre. Medgyessy akkor azért akadt fenn a hálón, mert a rendszerváltás előtt a III/I-es ügyosztály által – a titkos ügynökök megfigyelései alapján – összeállított jelentéseket ő is megkapta mint kormánytag és megismerhette azok tartalmát. Medgyessy nem mondott le, a törvény ilyen esetre nem tartalmazott rendelkezést, mint ahogy azt sem tiltja semmilyen jogszabály, hogy volt titkos ügynökök induljanak a választásokon és komoly politikai posztokat tölthessenek be. Lapunk szombati írására hivatkozva a polgári körök vasárnapi nagygyűlésén, a Margitszigeten Balás-Piri László, a Történelmi Igazságtétel Bizottság alelnöke kijelentette: „Szégyen, hogy Nagy Imre székébe olyan ember ülhet, aki 1961-től – amikor még 1956-os szabadságharcosokat akasztottak – a Belügyminisztériumban dolgozott.”A Medgyessy Péter SZT-tiszti múltjára vonatkozó Magyar Nemzet-információt a balliberális sajtó mind ez idáig elhallgatta, jóllehet értesülésünkről hírt adott a Magyar Távirati Iroda és a Magyar Televízió A Hét című műsora is.




A TIB elnökségének nyílt levele a miniszterelnökhöz:
„Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Nekünk, Ön által többé-kevésbé leírt öreg 56-osoknak, igen fontos az a kijelentése, hogy »mind a 10 millió magyar« miniszterelnökének tekinti magát.

Nagyban segítené a turbulens politikai légkör tisztulását, ha mindenki bizonyosságra juthatna az Önről keringő sajtóhírek felől. Tisztelettel kérjük, szíveskedjék nyilatkozni a kérdéses 1961–62-es időszakról, hiszen mi akkor általában még csak a negyedét töltöttük le börtönbüntetésünknek, még mindig emeltek ki közülünk bajtársakat kivégzésre, s a jóságos felügyelő urak nagy lelkesedéssel magyarázták a frissen elfogadott moszkvai tételt az abszolút világuralom megszerzéséről 1972-re. Az ország »másik fele« esetleg tudni szeretné, hogy
1. igaz-e, miszerint Ön 1961-től fedett állományú rendőrtiszt volt, azaz a politikai rendőrség szigorúan titkos ügynöke,
2. meddig és milyen beosztásban dolgozott a BM-ben,
3. hasznosította-e francianyelvtudását az imperialisták elleni küzdelemben?

Az Ön esetleges rendőrtiszti szolgálata történelmünk sötét időszakában ugyan nem lenne akadálya kormányfői tisztségének, ám ha – ki tudja, miért – valóban elfeledkezett erről a lényeges részletről, s az államfőtől kezdve mindenkit félrevezetett múltjának meghatározó szakát illetően, akkor a francia Becsületrend tisztjeként nyíltan színt kell vallania.
A jogállam »helyreállítása« fontos pontja az Ön kormányprogramjának. 56-ban mi is a jogállamért harcoltunk, ám csak a szocialista törvényességet kaptuk.
Örülnénk a tiszta víznek a pohárban!
Budapest, 2002. június 17.
Tisztelettel a TIB elnöksége:
Balás-Piri László alelnök, Dinnyés László alelnök, Regéczy-Nagy László elnök”





Hétfőn többszöri megkeresésünk ellenére sem sikerült Gál J. Zoltán kormányszóvivővel az ügyben beszélnünk. Gál J. Zoltán az OS-nek azt nyilatkozta a Fidelitas és a TIB közleménye kapcsán, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét sértő, a kicsinyes politikai érdekektől vezérelt méltatlan megnyilvánulások helyett eljött a nyugodt emlékezés ideje.




A képmutatás magasiskolája. A gyilkosok utódpártjának képviselői ismét meggyalázták áldozatuk emlékét. Nagy Imrét a szovjet megszállók kollaboránsai meggyilkolták, és most ezek örökösei rókalelkűen, III. Richárd módjára meghamisítva a múltjukat saját hősükké akarják átlényegíteni a felakasztott miniszterelnököt. Ha ez így megy tovább, akkor mi 56-osok leszünk Nagy Imre hóhérai és a kommunisták saját mártírjukként fogják őt heroizálni. Vajon meddig kell tűrnünk az ilyen mesterkedéseket? Medgyessy elvtársék alig várják, hogy kihaljunk, és akkor már tanúk nélkül azt hazudhatnak a magyaroknak, amit akarnak. Vigyázzunk, mert a kommunisták kezében a történelem is méreg!
Balás-Piri László és Vanek Béla vezetőségi tagok

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.