időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

2003. október 13.: Magyar politikai élet

MNO-összeállítás
2003.10.13. 20:00

''Letiltották'' az ellenzéki interpellációt Gyurcsány ügyében – Ismét leszavazta a kormányoldal a legfőbb ügyészt &#150 A Fidesz szerint diszkriminálják a munkakezdőket &#150 MSZP-frakció: a kincstári lojalitás határai &#150 Megtekintette iratait Kondor Katalin

''Letiltották'' az ellenzéki interpellációt Gyurcsány ügyében

Szijjártó Péter fideszes országgyűlési képviselő szerint Szili Katalin számára kellemetlen emlékeket ébreszt, ha ő Gyurcsány Ferenc felől érdeklődik, mivel a múlt héten éppen a házelnök szavazatával tudták csak elfogadni a sportminiszter válaszát. Szijjártó interpellációja „’Egyre mélyebben a mélypont alatt’’ címmel került volna elmondásra, azonban az Országgyűlés elnöke a házszabállyal ellentétesnek ítélte ezt az interpellációt – közli az Info Rádió.

Szijjártó Szili irodájának ajtaja előtt tartotta sajtótájékoztatóját, ismertetve a házelnök által elmondani nem engedett interpellációját, s azokat a kérdéseket, amelyeket a miniszterelnökhöz intézett volna. A Medgyessy Péterhez intézett kérdések között szerepelt: mikor kívánja a Miniszterelnöki Hivatal a közérdek helyreállítása érdekében visszaperelni az értéken alul eladott, majd később az állam által visszabérelt, korábban közvagyon részét képező ingatlanokat Gyurcsány Ferenc cégeitől.

„Elérte-e a kormány erkölcsi mélypontját, vagy innen még mindig van lejjebb?’’ – tette föl a kérdést Szijjártó Péter, majd végezetül azt szerette volna megtudni: hogyan értelmezi újra az előbb felsorolt ügyek értelmében azt a februári mondatát a miniszterelnök, amely szerint jog és erkölcs közül mindig a szigorúbbat kell választani.

Szili Katalin Szijjártó kijelentésére reagálva kijelentette: ő a házszabály szerint járt el, köteles ugyanis visszautasítani minden olyan interpellációt, amelyet nem az alkotmány, illetve a házszabály szerint nyújtottak be.

Ismét leszavazta a kormányoldal a legfőbb ügyészt

A parlamentben is szóba került hétfőn Rejtő E. Tibornak, a K and H Bank előzetes letartóztatásban lévő volt vezetőjének fogva tartása, illetve tanúvallomása; a szocialisták a gyanúsított ügyészi kihallgatását kifogásolták, a Fidesz viszont arról beszélt, hogy az MSZP-nek félnivalója van a volt vezérigazgató vallomásától.

Juhász Gábor (MSZP) megismételte vasárnapi közlését: Rejtő E. Tibort a kihallgatását megelőzően, a rendőrség tudta nélkül az ügyészség előbb a Fővárosi Főügyészségre, majd egy büntetés-végrehajtási intézetbe szállította csütörtökön. Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára „nem szokványos esetnek” minősítette, hogy valakit az ügyészi felügyelet mellett zajló kihallgatása előtt elvisznek a rendőrségi fogdából és máshol hallgatják ki. Demeter Ervin szerint az MSZP egyik vezetője kétségbe vonta, hogy az ügyészség a bankbotrány vizsgálata során kizárólag a törvény előírásainak és nem a szocialisták elvárásainak kíván megfelelni.

Az országgyűlési többség – 170 igen szavazat, 172 nem és hét tartózkodás mellett – ismét leszavazta a legfőbb ügyésznek egy kormánypárti képviselő interpellációjára adott válaszát; az őszi ülésszakban immár harmadszor utasította el Polt Péter válaszát a Ház. Világosi Gábor (SZDSZ) egy „tanmesén” keresztül a Millenáris Kht. ügyeiről beszélt és „szimbolikusan” kérte Polt Péter tanácsát. „Ha a sértett a nyomozás megszüntetésével nem ért egyet, úgy a törvény szerint jogorvoslattal élhet” – mutatott rá, utalva a pótmagánvád intézményének lehetőségére.

A Fidesz szerint diszkriminálják a munkakezdőket

A Medgyessy-kormányzat a munka világában is magára hagyta a fiatalokat, hiszen az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett a korosztályi munkanélküliségi ráta – jelentette ki Nyitrai Zsolt, a Fidelitas alelnöke, fideszes országgyűlési képviselő. Őry Csaba, a Fidesz foglalkoztatáspolitikai munkacsoportjának vezetője leszögezte: ha nincs stabil menete a gazdaságnak, úgy a munkahelyteremtési esélyek is egyre rosszabbak lesznek.

- Úgy tűnik, a közszféra leépítése jelentős mértékben érinti a fiatalokat is, hiszen tudomásom szerint például az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivataltól, illetve a Vám- és Pénzügyőrségtől főleg a fiatal diplomásokat szándékoznak elküldeni – közölte a Fidesz és a Fidelitas mai közös sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt. Hozzátette: éppen ezért a Fidelitas képviselői még a mai nap folyamán írásbeli kérdést intéznek Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszterhez azzal kapcsolatban, hogy a fiatalok hány százalékát érintik az elbocsátások, valamint arra is választ várnak, hogy mi lesz a leendő munkanélküli fiatalok további sorsa.

A fideszes képviselő szólt arról is, hogy a Fidelitas képviselői munkacsoportot hoztak létre annak érdekében, hogy figyeljék a leépítési folyamatokat, s hogy védeni tudják a fiatal nemzedék érdekeit, ugyanis szerinte napjainkban diszkriminálják az ifjú munkakezdőket. Mint mondta, a KSH adatai alapján a magyarországi munkanélküliek 22,3 százaléka fiatal, a korosztályi munkanélküliségi ráta pedig az átlagos 5,7 százalékhoz képest 13,2 százalék.

MSZP-frakció: a kincstári lojalitás határai

A szabályok következetes érvényesítését határozta el az MSZP-frakció hétfői ülésén – nyilatkozta Lendvai Ildikó újságíróknak az MSZP frakcióülését követően hétfőn. A frakcióvezető kérdésre válaszolva elmondta: szerinte politikai vízválasztóvá vált a múlt heti interpellációs szituáció.

Gyurcsány Ferenc sportminiszter interpellációra adott válaszát akkor egyetlen szavazati többséggel, Szili Katalin házelnök voksával tudta csak elfogadni az Országgyűlés.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: „A részvétel mindenki számára kötelező, és a közös álláspont képviselete is”. Hozzátette: azt határozták el, hogy ez a passzus értelemszerűen az interpellációkra is érvényes. „Bár eddig is benne volt a szabályzatban, de eddig lazábban tudtuk felfogni, mert más volt a politikai helyzet” – mondta a frakcióvezető.

Hangsúlyozta: a frakció vállalta, hogy a közös véleményt képviseli, „a közös vélemény az interpellációk esetében is elváratik a képviselőktől”. A közös vélemény nyilvánvalóan a miniszter válaszának elfogadása, de – szavai szerint – mindenkinek módja van arra, ha más véleményen van, előtte a frakcióülésen felvesse, és megkérdezze a minisztert.

Lendvai Ildikó – ugyancsak kérdésre válaszolva – elmondta, hogy új szankciót nem léptettek életbe, mert a vitában kiderült: a frakciótagok „politikai evidenciának tekintik, hogy az interpellációk szimbolikus értelemben a kormány iránti bizalmat fejezik ki, ezért természetesnek tartják a megfelelő magatartást”.

Hozzátette, hogy a frakciószabályzat szerint az igazolatlan hiányzás, vagy ha a képviselő nem jelzi előre, hogy másként kíván szavazni – ugyanúgy, mint más frakcióknál – az MSZP-frakcióban is 50 ezer forint pénzbüntetést von maga után. Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes az MTI érdeklődésére elmondta: a képviselő-csoportban vita volt arról, hogy az interpellációs szavazásnál legyen-e kötelező az igennel történő szavazás. „Voltak, aki emellett érvelek, de voltak, akik azt hangsúlyozták, hogy a kincstári lojalitásnak is van határa” – fogalmazott a politikus.

Megtekintette iratait Kondor Katalin

Kondor Katalin, a Magyar Rádió Rt. elnöke hétfő délelőtt megtekintette a múltjával kapcsolatos iratokat az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában. A rádió elnöke átvette Gyarmati György főigazgató kérelmét, hogy nyilatkozzon: közszereplőnek tekinti-e magát.

A Népszava című napilap nemrégiben közölte, hogy a birtokában lévő dokumentumok szerint Kondor Katalin 1974-től 1983-ig kapcsolatban állt az állambiztonsági szolgálat kémelhárításával. A rádió elnöke hamisnak nevezte a lapban közölt dokumentumot.

Kondor Katalint nem érte meglepetés a levéltárban, hiszen Sipos Levente már korábban elmondta a sajtónak, mit találtak – mondta Morvai Katalin, a Magyar Rádió szóvivője hétfőn az MTI-nek. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára – a titkosszolgálati iratok átadását ellenőrző háromtagú bizottság soros elnökének közlése szerint – múlt kedden vette át a Kondor Katalinnal kapcsolatos iratokat a Nemzetbiztonsági Hivataltól. Sipos Levente akkor elmondta, hogy pár oldalas iratanyagról, kartonokról van szó, amelyekben Kondor Katalin „társadalmi megbízott” minőségben szerepel.

Egy titkosszolgálati szakértő – nevének elhallgatását kérve – másnap az MTI-nek elmondta: félreértés folytán kerülhetett a sajtóba a TMB rövidítést társadalmi megbízottkénti feloldása, a három betű titkos megbízottat takar.

Morvai Katalin közlése szerint Kondor Katalin szakértője társaságában járt a levéltárban. (Lapinformációk szerint a rádióelnök felkért szakértője Bálint László egykori állambiztonsági tiszt.)

A szakértő tanulmányozza a másolatban megkapott anyagot – mondta Morvai Katalin. „A szakvélemény elkészülte, valamint Kondor Katalin hivatalos útjai befejeztével a rádió elnöke és szakértője közösen tart sajtótájékoztatót” – közölte a szóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.