Kivárnak a befektetők

Emelkedéssel indult a budapesti tőzsdei kereskedés, de a növekedés nem tartott sokáig; a BUX délelőtt 11 óráig 129 pontot gyengült, majd erőtelenül próbált korrigálni. A nap végén az index 88,64 ponttal előző értéke alatt fejezte be a napot.

2003. 11. 04. 19:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forgalom meghaladta a 9 milliárd forintot, a brókerek erről azt nyilatkozták, hogy a forint spekulációk után a piac kezd magához térni, a vezető részvényeket ugyan nem kedvelték a befektetők, de a kisforgalmú papírok esetében igen élénk kereslet volt.

A befektetők közül többen a Richter közelgő harmadik negyedéves eredményére voltak kíváncsiak, de többen hozzátették, hogy a gyorsjelentési szezon előtt más papírok is kiemelt figyelmet kaptak.
Elképzelhető, hogy Magyarország és Lengyelország még e hónapban előzetes megállapodást köt a PKN Orlen és a Mol kapcsolatának szorosabbra fűzéséről – értesült a Reuters a tárgyalófelekhez közeli forrásoktól. A Reuters forrásai szerint a megállapodást Medgyessy Péter írhatja alá, aki november 19-én Lengyelországba látogat. – Mindenki azt szeretné, hogy valamilyen megállapodást aláírjanak Medgyessy látogatása során, de nem vagyunk abban biztosak, hogy addig be tudjuk fejezni a munkát – nyilatkozta egy kormányhivatalnok.

A két olajcég jövőjével kapcsolatban az egyik lehetséges megoldás a kereszttulajdonlás, amely 2006-ra teljes összeolvadássá terebélyesedne ki. A lengyel kormány a PKN-ben 28 százalékkal, a magyar állam a Mol-ban 23 százalékkal részesedik. A terv része, hogy a PKN vásárolna a Mol által kibocsátandó új részvényekből, s a Mol az ebből származó készpénzért venne PKN részvényeket – állítják a Reuters forrásai. A nyilatkozók egyike szerint az ügyről tárgyalásokat folytattak a lengyel kincstárügyi miniszter múlt heti budapesti látogatása során. Kezdetben mindkét cég 10-15 százalékkal részesedne a másik vállalatból.

- A Mol Rt. a sikeresen működő szibériai vegyes vállalata segítségével 2005 végére megduplázza kőolajtermelését, ami jelenleg évi 1,5 milliárd tonna – közölte a társaság vezérigazgatója egy szegedi sajtótájékoztatón. Mosonyi György vezérigazgató kitért a gáz üzletágra, amelyet a Mol szempontjából az utóbbi évek gyenge pontjának nevezett. Kiemelte, hogy az új gáztörvény áttörést jelent a magyarországi gázpiacon: kinyitja azt az uniós ütemtervnek megfelelően, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a Mol gáz üzletága a jövőben kiszámíthatóan, nyereségesen tudjon működni.

Záró: 9527,22 Min: 9494,37 Max: 9651,05 Nyitó: 9629,42 Előző: 9615,86 Vált.: -88,64 pont (-0,92 százalék)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.