időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Tovább csökkentek a marhaárak az USÁ-ban

MTI
2003.12.29. 20:54

Az amerikai mezőgazdasági tárca legfrissebb hétfői közleménye szerint a BSE-vel fertőzött amerikai marha 1997 áprilisában született. Így az állat idősebb volt, mint eredetileg hitték.

Továbbra is helytálló a minisztériumnak az a bejelentése, – amelynek forrása az állat gazdája – hogy a marhát 2001-ben importálták Kanadából. Chicagóban hétfőn a tőzsdeszabályok szerinti csökkenési határt meghaladóan esett a határidős marhaár – harmadik egymást követő napja – az amerikai marhahús biztonságos fogyaszthatóságával kapcsolatos aggodalmak nyomán.

A piaci hangulatot továbbra is uralják azok a félelmek, amelyeket az amerikai mezőgazdasági miniszter keddi washingtoni bejelentése váltott ki, hogy szivacsos agysorvadás kórral (BSE) fertőzött állatot találtak Washington államban egy farmon. Ugyanakkor hétfőn némi reményt keltett a mezőgazdasági minisztérium hétvégi bejelentése, hogy a fertőzött állatot Kanadából importálhatták 2001 nyarán.

A fogyasztói hangulatban egyelőre nem érzékelhető a tőzsdepánik: a marhahúsból készült hamburgerek elsőszámú forgalmazója, a McDonald,s a hétvégén arról számolt be, hogy a BSE-kór amerikai megjelenése eddig kevéssé hatott a fogyasztásra. A második és harmadik hamburgerforgalmazó, a Burger King és a Wendy,s gyorsétterem-hálózatok ugyancsak változatlan forgalomról adtak hírt hétfőn.

Japán ugyanakkor visszautasította, hogy feloldja az amerikai marhahús importtilalmát, az amerikai kérésének megfelelően. Egyúttal bejelentették, hogy tényfeltáró küldöttséget küldenek az Egyesült Államokba január elején, hogy több információhoz jussanak a BSE-esettel kapcsolatban. Az amerikai marhahús-ipar Japán mellett közel kéttucat országot szólított fel a bevezetett tilalom feloldására a mezőgazdasági minisztérium hétvégi bejelentése nyomán, hogy a BSE-fertőzött marha valószínűleg Kanadából érkezett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.