Alulértékelt a BÉT

Napi csúcsa közelében zárt tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX. A magyar indikátor a nemzetközi hangulattal együtt mozgott, a befektetők általános optimizmusát az elemzők már tavaly megjósolták. Jelentős volt a befektetők érdeklődése a nyugat-európai börzéken is, a német DAX másféléves csúcsára emelkedett, azaz értéke 4030 pontot is meghaladta. Londonban a FTSE sem tétlenkedett, a brit vezetőrészvények élükön a távközlési és technológiai papírokkal drágultak.

2004. 01. 05. 17:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Wall Street-en kora délután az elemzők úgy vélték, hogy az amerikai piacok is az európai növekedések mezsgyéjén fognak haladni, a várakozások beváltak, a Dow Jones és a Nasdaq egy százalék körüli emelkedéseket produkáltak. A NYSE nyitása után nem sokkal az Eli Lilly gyógyszergyártó cég közölte, hogy az idén a várakozásoknál kisebb nyereségre számít. A gyártó már az idei első negyedévre is az elemzői várakozásokban szereplő 67 centes részvényarányos nyereségnél is kisebbet valószínűsít.

A profit figyelmeztetés nem vette el a spekulánsok kedvét a vásárlásoktól, sőt, az amerikai építőipari kiadások novemberi növekedése meghozta a befektetők „étvágyát”. Tavaly novemberben az építőipari kiadások 1,2 százalékkal 934,5 milliárd dollárra bővültek, szemben az előző havi 1,1 százalékkal. A piaci optimizmust még az is növelte, hogy Alan Greenspan a hétvégén egy San Diego-i rendezvényen azt nyilatkozta, hogy a jogosak voltak azok az intézkedések, melyeket a Federal Reserve korábban a technológiai buborékok miatt tett.

A magyar parketten a drágulást az okozta, hogy az elemzők az uniós csatlakozás előtt a hazai részvényeket alulértékeltnek találták, bár az 5,8 milliárd forintos forgalom nem a túlzottan nagy bizalmat jelezte. A blue chipek egytől-egyig drágultak, a Matáv 19 forinttal, a Mol 145 forinttal, az OTP 75 forinttal, a Richter 45 forinttal ért többet, mint előző ára. A kiskapitalizációjú papírok közül az Édász, a kárpótlási jegy és a Zalakerámia értéke javult a legjobban.

A brókerek tőzsdezárás után azt nyilatkozták, hogy az OTP kurzusa tovább emelkedhet, ha a forint tartja a 260 forint/eurós szintet vagy tovább erősödik. A Mol drágulását a kereskedők a tavalyi kibocsátási próbálkozás alkalmával mesterségesen alacsonyan tartott olajipari papírárakkal magyarázták, a szakértők megjegyezték, hogy a piac túljutott a kibocsátási-ügyön és a Mol ára visszatérhet a szokásos szintre.

A nyersanyagpiacokat a dollár további gyengülése mozgatta, olyannyira, hogy a rúdarany ára Londonban átlépte az unciánkénti 420,00 dollárt és ezzel 14 éve nem látott magas szintet ért el. Közép-európai idő szerint délután negyed négykor 421,10/421,85 dolláros áron jegyezték az azonnali kontraktusokat a 416,25/416,75 dolláros nyitás után – írta az MTI-Eco.

Záró: 9536,65 Min: 9451,43 Max: 9554,89 Nyitó: 9456,28 Előző: 9379,99 Vált.: +156,66 pont (+1,67 százalék)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.