Bécsi vendégjárás Kulcsár Attilánál

Pintér Dezső közeli ismerőse, Könnyű Attila, Szász András MSZP közeli vállalkozó, Bácskai János, a maffiaellenes központ felfüggesztett vezetője – a felsorolt személyekben az a közös, hogy mindannyian felkeresték Bécsben elfogása előtt Kulcsár Attilát, a K&H egykori ügyvezető igazgatóját. A bróker vallomása szerint az egyik találkozó eredményeként nyolcvanmillió forintot adtak át Könynyű megbízottjának a Britton Kft. irodájában.

Magyar Nemzet
2004. 12. 30. 7:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglehetősen élénk vendégjárás részese volt Kulcsár Attila Bécsben, amikor közvetlenül a K&H-ügy kirobbanása után Ausztriába utazott. A bróker látogatói még a hivatalos szervek közbeavatkozása előtt megragadták az alkalmat, hogy az utolsó pillanatban az állam vagy saját érdekeiket szem előtt tartva, információkat szedjenek ki a húszmilliárd forintos sikkasztás későbbi gyanúsítottjából.

A befektetési tanácsadó vallomásából kiderült, hogy Pintér Dezsővel, a TV2 volt elnökével egy háztartásban élő Könnyű Attila is felkereste a K&H Bank egykori ügyvezető igazgatóját. Az alkusz az ügyészségnek úgy nyilatkozott, hogy a fiatal üzletembert – a médiavállalkozó Pintér utasítására – elkísérte a bécsi útra Szász András MSZP közeliként számon tartott vállalkozó is. Szász András ellen korábban csalás és más bűncselekmények miatt is eljárás indult. Az üzletember neve a Horn-kormány idején vált közismertté, amikor cége, a Nádor Rt. titkosszolgálati eszközöket szerzett be kormányzati megrendelésre. Kulcsár szerint egyébként Szász és cége nem érintett a K&H Equities Rt.-nél történt visszaélésekben.

Könnyű Attila off-shore cége, a First Capital Invest Llc. a brókercég ügyfele volt 1999 óta, az üzletember a számláin keletkezett hiány okait szerette volna tisztázni.

Az eseményről egyébként Szekér Gyula taxis, Kulcsár sofőrje is nyilatkozott a brókerrel folytatott beszélgetései alapján. A fuvaros a rendőrségen jegyzőkönyvbe mondta: „Kulcsár azt mondta, hogy az ibizai nyaralóval (a bróker ingatlanáról van szó) kapcsolatban zsarolta meg Könnyű, de én ezt nem értettem, és nem is kérdeztem rá.” Az alkusz a zsarolás tényét határozottan cáfolta az ügyfelével fenntartott jó kapcsolatára hivatkozva, amely a közös bizalomra épült (Könnyű gyakorlatilag minden elé tett papírt aláírt). Kulcsár és tárgyalópartnere végül abban állapodtak meg, hogy a bróker megpróbálja majd kárpótolni ügyfelét „saját félretett pénzéből”. Ezt követően a Britton fővárosi irodájában Könnyű Attila egyik megbízottja állítólag nyolcvanmillió forintot vehetett át készpénzben.

Bár a gyanúsított Könnyű Attilát és cégét azok közé az ügyfelek közé sorolta, akik tisztában voltak azzal, hogy bűncselekményhez nyújtanak segítségét, gyanúsítotti vallomásában mégis úgy nyilatkozott: az üzletember szerinte nem tudta, hogy szabálytalan ügyletekben vesz részt. A K&H Bank Rt. sikkasztással és okirat-hamisítással gyanúsított ügyvezető igazgatója azonban elmondta azt is, hogy Könnyűnek, illetve off-shore cégének a brókertől függetlenül is voltak tranzakciói a pénzmosásban fontos szerepet kapó Schönthal-érdekeltségek, a Montrade és a Balmoral felé.

Az alkusz ugyanakkor közölte, hogy Könnyű Attilának magas hozamelvárása volt, amit Kulcsár ki is mutatott neki. Az üzletember részt vett a Pannonplast-részvényekkel összefüggő tőzsdei manipulációkban is, amelyek után extraprofitot könyvelhetett el. Kulcsár szerint ügyfele nem ismerte a tőzsdei folyamatokat, ezért arról sem tudott egyértelműen nyilatkozni, hogy a rövid idő alatt elért magas hozamok felébreszthették-e Könnyű gyanúját.

Szász Andráson és Könnyű Attilán kívül mások is találkozhattak Bécsben vagy környékén az akkor már a sajtó érdeklődésének középpontjában álló brókerrel. Gyuszi taxis vallomásában egy bizonyos Fodor Krisztinát is megemlít, akiért a személyszállító kisiparosnak ki kellett mennie, hogy hazahozza. A prominensebb látogatók közé tartozik Bácskai János dandártábornok, a maffiaellenes központ tisztségéből felfüggesztett főigazgatója. A tábornok háromszor találkozott Kulcsárral Bécs környéki kistelepüléseken, hogy nemzetbiztonsági tisztként adatokat gyűjtsön a bűncselekmény részleteiről. A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ vezetőjét többek között ezen találkozók miatt is felelősségre akarják vonni, az eljárást a Csongrád Megyei Katonai Bíróság fogja lefolytatni.

A bróker számára a legkellemetlenebb élményt minden bizonnyal a Molnár Csaba alezredessel, a bécsi operaház előtt történt találkozója jelenti. Az ORFK pénzmosás elleni osztálya akkori vezetőjének irányításával ugyanis magyar és osztrák rendőrök elfogták Kulcsár Attilát, aki előbb kiadatási, majd előzetes letartóztatásba került, jelenleg pedig házi őrizetben van. Molnár Csabát azóta rendelkezési állományba helyezték, ugyanis a K&H-üggyel összefüggésben okirat-hamisítással, államtitoksértéssel és hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsították meg.

Figyelemmel azokra a reakciókra, amelyeket korábbi cikkeink kiváltottak, a Magyar Nemzet leszögezi, hogy a fenti állítások kizárólag Kulcsár Attila, illetve Szekér Gyula közokiratba foglalt vallomásán alapulnak.



Kudarc. Kiegészítéseket kért az Egyesült Államok a Schönthal Henrik ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancshoz, a kért információkat a Fővárosi Bíróság már megküldte az Igazságügyi Minisztériumnak (IM) – közölte a Reggel című napilap. A feltételezhetőleg Floridában időző üzletembert az USA-ban nem fogják keresni egészen addig, ameddig az IM nem tesz eleget a felszólításnak. Schönthalt csaknem egy éve szeretnék meggyanúsítani a K&H-nál történt milliárdos sikkasztásban pénzmosóként való részvétele miatt, ám az elfogatóparancs kiadása ez idáig megoldhatatlan feladat elé állította a magyar hatóságokat. Schönthalhoz köthető off-shore cégek, a Balmoral és a Montrade részt vettek a pénzmosásban. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.