időjárás 28°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Kettős magyar győzelem: Milák arany-, Márton ezüstérmes Rómában

Jaksity: Teljes bérbefagyasztást a közszférában!

MNO
2006.04.24. 09:57

Az új kormánytól tíz, az államháztartás helyzetét és a gazdaságpolitikát érintő lépést vár Jaksity György, a tőzsde volt elnöke. Ezek között szerepel a közszféra teljes bérbefagyasztása és 50-60 ezres leépítése, a gyógyszerárak és gyógyszerfelírás gyakorlatának felülvizsgálata, valamint a vizitdíj bevezetése.

A hivatalba lépő új kormánytól tíz, az államháztartás helyzetét és a gazdaságpolitikát érintő lépést vár Jaksity György, a Concorde Értékpapír Rt. igazgatója, ám véleménye szerint a terápiához először a diagnózist kell felállítani.

A volt tőzsdeelnök kiemeli: a magyar beteg túlzott redisztribúcióval (a GDP 50 százaléka) és deficittel (a GDP 8-10 százaléka, módszertantól függően), magas adókulcsokkal, de a beszedett adók mennyiségének közepes szintjével, korszerűtlen, de drága egészségüggyel, közigazgatással és oktatással, valamint a jövőbeli nyugdíjkötelezettségek jelenértékével számolva óriási implicit és viszonylag magas explicit államadóssággal (a GDP több mint kétszerese, illetve 60 százaléka) működik, amely a fizetési mérleg hiányával együtt ma már az ország pénzügyi stabilitását veszélyezteti. Jaksity rámutat, a cél az államháztartási hiány 1000-1200 milliárd forinttal, azaz a GDP mintegy 5 százalékával történő csökkentése 2008-ig, a foglalkoztatás bővítése, a közszolgáltatások költségeinek csökkentése és színvonalának növelése mellett. Véleménye szerint ehhez szükség van egy eddig soha el nem készült alapos helyzetelemzésre, nemzetközi összehasonlításra az államháztartás bevételi, illetve kiadási oldalának minden egyes területén, a megtakarítási és reformlehetőségek feltárására, valamint forgatókönyvek kidolgozására.

A volt tőzsdeelnök a legszükségesebb lépések közé sorolja a bérbefagyasztást a teljes közalkalmazotti körben, 50-60 ezres létszámleépítést a közszférában, valamint az állami támogatások átvizsgálását és csökkentését. Jaksity leszögezi: az egészségügy területén felül kell vizsgálni a gyógyszerárak és gyógyszerfelírás gyakorlatát, be kell vezetni a vizitdíjat a járóbeteg-ellátásban, mivel ez mind bevételi oldalon, mind a gyógyszerkassza kiadásainál jelentős nettó pozíciójavulást hozhat. Megemlíti a tb-kártyák bevonását és új, a befizetéseket nyomon követni képes intelligens kártyák kibocsátását is a legszükségesebb lépések között.

Jaksity szerint a közalkalmazottaknál említett bérbefagyasztás és létszámcsökkentés az oktatásra különösen vonatkozik, mivel Magyarországon talán a legalacsonyabb az egy tanárra jutó diákok száma az EU-ban. Hozzáteszi: csökkenteni kell a felsőoktatásban részt vevők számát.

A Concorde Értékpapír Rt. igazgatója úgy véli, felül kell vizsgálni a nyugdíjkorhatár növelésének, a kedvezményes nyugdíjak és a helyettesítési ráta csökkentésének lehetőségét és az indexálási formulát.

Jaksity rámutat, az adórendszer gyors reformra szorul; az adózási rendszert egyszerűsíteni kell a költségesen vagy sehogy be nem hajtható kis adók, a kedvezmények, a többféle módon, de ugyanabba a kasszába szedett különböző járulékok számának drasztikus csökkentése révén. Hozzáteszi: meg kell szüntetni az önkormányzati „adóhivatalokat”, és területi adózást kell bevezetni központi adminisztrációval.

Jaksity szerint meg kell kezdeni az iparűzési adó tányává alakítását, meg kell szüntetni az evát, vizsgálatra szorul az alsó áfakulcs emelése, csökkenteni kell az szja-rendszer progresszivitását, valamint a járulékkulcsokat.

A volt tőzsdeelnök úgy fogalmaz, programot kell kidolgozni a foglalkoztatás növelésére a részmunkaidős és romafoglalkoztatás lehetőségeinek bővítésével, a munkajogi szabályozás megváltoztatásával, rugalmasabban működő munkaerőpiac elősegítésével, a felsőoktatás üzleti szféra munkaerő-kereslete szerinti szerkezeti átalakításával.

(vg.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.