időjárás 23°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Szabad az út a Hajógyári-szigeti luxusberuház előtt

MNO
2006.04.27. 19:18

A Fővárosi Közgyűlés zöld utat adott az óbudai önkormányzat tervének, hogy a Hajógyári-sziget déli részén, az egykori gyár területén magánberuházásból szálloda, konferenciaközpont, apartmanok, kaszinó, wellnessközpont, valamint sportpályák épüljenek.

Az Álomsziget Kft. és a Plaza Centers a Hajógyári-szigetre tervezett 400 milliárdos szálloda, kongresszusi központ és szórakoztató negyed beruházása váltotta ki a legélesebb reakciókat a közgyűlésben. A beruházó 14 és fél milliárd forint értékű közcélú fejlesztést is vállalt, így a többi közt árvízvédelmi létesítményeket épít, és elvégezteti a Hadrianus palota régészeti feltárását. A fejlesztés nem érinti a nyaranta megrendezett Diáksziget területét. A fővárosi Fidesz és MIÉP-frakció nem támogatta az előterjesztés elfogadását, ám a többség egyetértett a tervvel. Ezzel a főváros zöld utat adott a magánbefektetői beruházás megvalósítására.

Az előző ülésen környezetvédő szervezetek tiltakoztak a túlzott beépítést előirányzó környezetvédelmi szempontból aggályos beruházás ellen. Ennek hatására elhalasztották a szabályozási tervvel kapcsolatos egyetértés kinyilvánítását.

Demszky Gábor főpolgármester korábban arról tájékoztatott, hogy rávették a külföldi beruházót a beépítési arány csökkentésére és 14,5 milliárdos közcélú beruházásra, valamint a Hadrianus palota romjainak feltárására és az ígéretek garanciáit is beépítenék a megállapodásba.

A közgyűlésen ellenzéki képviselők környezetvédelmi, közlekedési szempontból is bírálták a beruházást, de az alapkoncepciójával sem értettek egyet. A vitát gyorsan lezárták.

Zsinka László, a MIÉP-Jobbik frakcióvezetője sajtótájékoztatón jelentette be egyebek mellett, hogy szerinte és örökségvédelmi szakértők szerint is törvényellenes a római kori Hadrianus palota eladása. Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes ezt követő tájékoztatóján egyebek mellett azt hangoztatta: a Hadrianus palota területére nem vonatkozna a fejlesztés.

A főváros szabad kezet adott a BA Rt.-nek, hogy rendezhesse a Ferihegyi Repülőtér taxiállomásainak problémáját. A társaság májusban pályázatot ír ki az üzemeltetésre, júliustól csak a nyertes taxis cég szállíthatja el az utasokat a Ferihegyről. A fővárosi testület arról is döntött, hogy összesen 262 férőhellyel csökkenti négy kollégium férőhelyeinek számát, a tervezett intézkedést a városvezetés a többi közt az ellátási színvonal javításával indokolja

A Fővárosi Közgyűlés ezen kívül egyhangúan támogatta, hogy a fővárosi önkormányzat vállaljon garanciát egyebek közt a 4-es metró megépítésére a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság idejére. A garanciavállalásra azért van szükség, mert a bajnokság megrendezésére pályázó városoknak be kell mutatniuk a stadionok környékére, valamint a repülőterekre, pályaudvarokra vonatkozó közlekedési koncepciójukat. A Közgyűlés ugyanakkor nem hagyta jóvá a garanciavállalást az M0-ás körgyűrű északi és keleti szektorának befejezésére, mert ez még csak kormányzati szándék – adta hírül a Magyar Rádió.

Egyetlen ellenzéki indítvány sem került napirendre

A meghirdetett időponthoz képest 45 perccel később megkezdődött közgyűlés MSZP-SZDSZ többsége Danielisz Béla (MSZP) képviselő javaslatára nem vett napirendre egyetlen ellenzéki indítványt sem. A 18 napirendi pont levételéről külön-külön szavaztak a képviselők, akiknek felszólásait a hangzavar miatt sokszor alig lehetett hallani.

Az ellenzék az indítványokban a többi közt a kátyúzási munkálatok ügyében vizsgálóbizottság felállítására, a Szent László Kórház tíz éve használaton kívül álló sporttelepének hasznosítására, a fővárosi hivatalban újrahasznosított papír felhasználására, parkolójegy váltás előtti türelmi idő bevezetésére, zajvédelmi falak felállítására tett javaslatot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.