Magyarország fő célkitűzése kikerülni az adósságcsapdából

Magyarország és Kína között nincsenek konfliktusok, politikai szándékaikat tekintve közel állnak egymáshoz, s mindez jó alapot teremt a hosszú távú, stratégiai együttműködéshez – jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Pekingben kínai újságírók előtt.

MNO
2011. 04. 19. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter a magyar nagykövetségen tartott tájékoztatóján kínai újságíróknak számolt be útjának eddigi állomásairól és főbb eredményeiről. Mint mondta: tárgyalt politikai, gazdasági kérdésekről, a légügyi, közlekedési, energetikai és a megújuló energia területét érintő ügyekről, de partnereivel a nukleáris energia biztonságos felhasználása, illetve az azzal kapcsolatos egyeztetések is szóba kerültek. A kereskedelmi minisztériumban folytatott megbeszélései során az európai színtéren folytatott együttműködés lehetősége is szóba került, elsősorban a kereskedelempolitikával és a közbeszerzésekkel kapcsolatban – tájékoztatott Fellegi Tamás.

A magyar vasút modernizálása a cél

A magyarországi vasúti infrastruktúra fejlesztése több találkozón is napirenden volt. A magyar és a kínai vállalatok keresik a jogi, pénzügyi, szakmai kereteket, a konkrét projektek beazonosításán dolgoznak – mondta a miniszter. Magyarország nem szuperexpresszt szeretne, hanem a vasút modernizálására törekszik – hangsúlyozta kérdésre válaszolva Fellegi Tamás. Be kell fejezni a magyar vasutak villamosítását, fel kell újítani a biztonsági rendszereket és a pályaudvarokat. Mindez már önmagában is egy évtizedes program – magyarázta Fellegi azzal, hogy Magyarországnak hasznos lenne technológiai, építési és üzemeltetési szempontból a kínai partnerekkel együttműködni, hiszen Kína e területen a világ élvonalába tartozik. Mivel a vasúti infrastruktúra fejlesztése – a megtérülés kérdéses volta miatt – piaci alapon nehezen képzelhető el, ezért Magyarország finanszírozási területen is partnereket keres – derült Fellegi szavaiból, miközben a miniszter a pénzügyi együttműködés további részleteit firtató kérdésre azt is határozottan leszögezte, hogy Magyarországot a magyar kormány a piacról kívánja finanszírozni.

Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója kedden Pekingben stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a China Railway Construction Corporation vezetőjével – adta hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium keddi közleménye. A megállapodás a két cég közötti hosszú távú együttműködés kereteit rögzíti. A tervek szerint a világ egyik legjelentősebb és legnagyobb integrált építőipari vállalatcsoportjaként számon tartott kínai cég technológiai, építési és finanszírozási eszközökkel vesz részt a MÁV korszerűsítésében. Az együttműködés kiterjed a meglévő vasútvonalak korszerűsítésére, az új vasútvonalak felmérésére, tervezésére és megépítésére, a rendszerintegrációra, valamint mozdonyok és vasúti berendezések szállítására és gyártására.

Kikerülni az adósságcsapdából

A kínai újságírók kérdésére a fejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország fő célkitűzése kikerülni az adósságcsapdából. A jelenlévőket tájékoztatta arról, hogy tíz hónappal ezelőtt milyen állapotban vette át a mostani kormány az országot. Kitért az államadósság 80 százalékos GDP-arányos szintjére, a magas költségvetési deficitre, a munkanélküliségre, a foglalkoztatottság mutatóira. Vázolta a kormány gazdasági programjának főbb elemeit és közölte: Magyarország az idén megkezdi a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hiteleinek visszafizetését. Az ország finanszírozása biztosított, a kormány világos stratégiával és elszántsággal rendelkezik, s egy olyan programot valósít meg, amelyet a piac elfogad, és amely nem jelent többletterhet a lakosság számra – állapította meg Fellegi Tamás kínai hallgatósága előtt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.