A célkitűzéseket maximálisan elérte a magyar elnökség

A Duna-stratégiával kapcsolatos első célkitűzését elérte a magyar EU-elnökség, hátravan még a megállapodás a módszerekről és a végrehajtásról – jelentette ki Barsiné Pataky Etelka kormánybiztos egy csütörtöki bécsi konferencián. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/780995" target="_blank">• Nagy lehetőségek rejlenek még a folyóban</a></strong>

MNO
2011. 05. 05. 15:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első cél a 27 tagállam álláspontjának összehangolása volt a Duna-stratégiában részt vevő hat nem uniós tagállam érdekeinek figyelembevétele mellett – mondta. Ez három héttel ezelőtt megvalósult – tette hozzá, utalva arra, hogy a külügyminiszterek brüsszeli tanácsülésén elfogadták a stratégiát. A következő szakaszban az Európai Tanácsnak formális döntést kell hoznia a megvalósítás módjáról, a felhasználható pénzeszközökről – jelezte a kormánybiztos.

A makroregionális együttműködés többletértékeként kiemelte, hogy a rendelkezésre álló anyagi források összehangoltabb, hatékonyabb felhasználását teszi lehetővé. Rámutatott, hogy Ausztria mint az Európai Unióban „nettó befizető” ország számára ez különösen fontos. A Duna-stratégiával nem járnak új pénzeszközök, nem járnak új intézmények, és új jogi szabályozás sem – mutatott rá. A magyar uniós elnökség ugyanakkor – mondta – új lendületet adott a folyamatnak azzal, hogy „igent mondott a pénzeszközök jobb felhasználására, a meglévő eszközök hatékonyabb felhasználására és az új, érdekes ötletekre”.

Egy hallgatói kérdéshez kapcsolódóan reményét fejezte ki, hogy a Duna-stratégiáról rendezendő jövő heti gödöllői konferencián az Európai Bizottság pontos adatokkal szolgál arról, mennyi forrás áll rendelkezésre a makroregionális együttműködés céljaira az Európai Strukturális Alapokból.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.