Az országok kötelessége, hogy gondoskodjanak a nemzetiségekről

Minden ország „európai” kötelessége, hogy gondoskodjon a területén élő nemzeti közösségekről és jogaikat biztosítsa – jelentette ki Schmitt Pál magyar köztársasági elnök pénteken Újvidéken, miután tárgyalt Egeresi Sándorral, a vajdasági tartományi parlament elnökével.

MNO
2011. 05. 06. 9:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schmitt Pál közös sajtótájékoztatójukon közölte, hogy csütörtöki belgrádi tárgyalásain sok megnyugtató választ kapott, amikor érdeklődött a Szerbiában élő magyarok sorsa iránt. Rámutatott arra, hogy a Vajdaság egyik hivatalos nyelve a magyar, s ezen a nyelven tartja sajtótájékoztatóját is. Úgy fogalmazott: szimbolikus az újvidéki látogatása abban az értelemben, hogy tárgyalópartnere, a vajdasági parlament elnöke magyar nemzetiségű és egyben Szerbia állampolgára. A magyar köztársasági elnök szerint Egeresi Sándorral folytatott megbeszélésén egyetértés volt köztük abban: minden ország „európai” kötelessége, hogy gondoskodjon a területén élő nemzeti közösségekről, és jogaikat biztosítsa. Schmitt Pál megismételte, hogy Magyarország határozott célja Szerbia integrációs törekvéseinek az elősegítése. „Addig is regionális együttműködéseket erősítünk” – mondta a köztársasági elnök, s emlékeztetett arra, „szerény eszközeivel” Budapest is hozzájárult ahhoz, hogy Szerbia állampolgárai vízummentesen utazhassanak az Európai Unió országaiba.

Béke, biztonság, szabadság

Egeresi Sándor azt hangoztatta, a vajdasági kormányzat egyértelmű célkitűzése, hogy „európaizálja” Szerbiát és a Vajdaságot, erősítse a regionalizmust és a demokratizálódás folyamatát. Mindebben – mondta – a vajdasági magyarságnak kulcsszerepe van. Egeresi hangsúlyozta, hogy a Vajdaságban évről évre csökken a nemzeti alapon történő incidensek száma. Nagyon fontos a magyarság és többi, Vajdaságban élő nemzeti közösség számára, hogy a béke, a biztonság és szabadság legyen az a három meghatározó tényező, amely befolyásolja mindennapi életüket – tette hozzá az újvidéki politikus.

A magyar köztársasági elnök Újvidéken tárgyalt Bojan Pajtic vajdasági kormányfővel is. Schmitt Pál arról tájékoztatta a politikust, hogy a Vajdaságot is érinti szinte minden program, amelyet Magyarország elindított európai uniós soros elnöksége során. A megbeszélésen megvitatták a Duna-stratégiából adódó lehetőségeket, szóba került a roma integráció kérdése, illetve a regionális együttműködés is. A magyar államfő arról tájékoztatta tárgyalópartnerét, hogy Magyarországon a következő választásokon az országban élő 13 nemzeti közösség automatikusan helyet kap a magyar parlamentben.

„Hatalmas” a befolyás

Bojan Pajtic rámutatott arra, hogy a Vajdaságban a magyar nemzeti közösségnek „hatalmas” a befolyása a gazdasági, a politikai és a kulturális életben egyaránt. A vajdasági kormány politikája mindig is arra törekedett, hogy a kisebbségek határozzák meg, mi a fontos számukra identitásuk megőrzése szempontjából, s milyen döntéseket kell hozni ehhez a tájékoztatás, az oktatás és a kultúra területén – tette hozzá a tartományi kormányfő.

A vajdasági elöljárókkal folytatott tárgyalások után Schmitt Pál felkereste az újvidéki Európa Kollégiumot. A tervek szerint őszre elkészülő, 350 fő elszállásolására alkalmas kollégiumban Újvidéken tanuló magyar ajkú, illetve magyarországi szerb nemzetiségű hallgatók nyerhetnek elhelyezést. A telket, melyen a kollégium épül, a római katolikus egyház szabadkai püspöksége bocsátotta rendelkezésre. A tervdokumentáció elkészítését a Szülőföld Alap finanszírozta. Az építkezés költségeit, melyek mintegy 4,5 millió euróra tehetők, a vajdasági tartományi beruházási alap fedezi. Emellett a 2011. évi költségvetésben a magyar kormány elkülönített másfél millió eurót a kollégium felszerelésének, bebútorozásának finanszírozására. Újvidéki tárgyalásai után Schmitt Pál Szabadkára utazott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.