„Habzó szájjal folytat embervadászatot”

A Focus beszámol arról, milyen komoly küzdelmet folytat a Stasi-dokumentumokat kezelő hivatal új vezetője azért, hogy eltávolíthassa a környezetéből az egykori ügynököket. A Frankfurter Allgemeine Zeitung arról tudósít, hogy a kiszivárogtató után nyomoznak a berlini pénzügyminisztériumban.

2011. 05. 13. 9:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Focus (Focus.de)

A müncheni hírmagazinban Alexander Wendt Mielke konyhai kisegítői című cikkében foglalkozik azzal az időszakkal, amelynek a történeti feldolgozását a német politikai élet jelentős része nem kívánja.

Dieter Wiefelspütz, az SPD belügyi szakértője általában visszafogottan fogalmaz, de ha Roland Jahnról, az új Stasi-megbízottról beszél, akkor elveszíti az önuralmát. „Én rá szavaztam – panaszolta a lapnak az SPD politikusa –, de fanatikus.” Márpedig fanatikusok nem alkalmasak erre a posztra. Pedig Jahn nem csinált mást, mint amit beiktatási beszédében, március 14-én bejelentett, s amire az életrajzának ismerői eleve számítottak. Nevezetesen bejelentette, hogy egykori Stasi-munkatársak alkalmazása a Stasi-dokumentumokat kezelő hivatalban az áldozatok arculcsapása.

A hivatal új vezetője megbízott egy tekintélyes munkajogászt, hogy a 48 Stasi-múlttal rendelkező munkatársát a jogszabályoknak megfelelően hogyan lehet áthelyezni más szövetségi hatósághoz. (A német hivatalnokoknak gyakorlatilag nem lehet felmondani – a szerk.) A szakértő május végére ígérte az anyag elkészítését. Jahn bírálói pontosan az 57 éves újságíró következetességét tartják hallatlannak. Hiszen elődei éppen úgy megkötötték a maguk kis kompromisszumát Mielke munkatársaival, mint a legtöbb Bundestag-képviselő. Wiefelspütz szerint a hivatal vezetője már rég megvívott csatákat harcol újra, és – állítja az SPD politikusa – habzó szájjal folytat embervadászatot.

Arról a személyről beszél ilyen hangon, aki 1983-ban a Stasi politikai foglya volt. Wiefelspütz feltételezi, hogy a 48 egykori Stasi-munkatárs kishal volt, nem fajsúlyos bűnöző. Wolfgang Thierse (SPD) Bundestag-alelnök szintén kioktatta Jahnt. Szerinte a jogállam akkora érték, hogy azt nem lehet egyszerűen a munkajog eszközeivel megkerülni. Tényleg csak egyszerű konyhai kisegítők voltak ezek a Stasi-munkatársak, mint azt Wiefelspütz nyilatkozta. A magazin információi szerint egyikük egykori Stasi-besúgó volt, hárman a Stasi őrezredének katonája, 37-en a Stasi testőrei, heten pedig főhivatásszerűen dolgoztak az állambiztonságnak.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (Faz.net)

A konzervatív német napilapban Manfred Schäfers Schäuble minden munkatársát ellenőrizteti című cikkében tudósít a berlini pénzügyminisztériumban megindított vakondvadászatról. Wolfgang Schäuble (CDU) szövetségi pénzügyminiszter elrendelte munkatársai e-mail, fax- és telefonforgalmának felülvizsgálatát és az adatok értékelését. Ezzel szeretné a tárcavezető megtudni, hogy közülük ki áll kapcsolatban a sajtó munkatársaival és juttatott el hozzájuk belső használatra szánt információkat. A felülvizsgálat érinti a tárca államtitkárait is.

A lépés hátterében az a pénteki tudósítás állt, amely beszámolt Görögország valutaunióból történő kilépésének lehetőségéről, s amit Georgiosz Papandreu miniszterelnök ezt követően cáfolt. A Der Spiegel online e napon idézett a szövetségi pénzügyminisztérium belső használatra szánt anyagából, amely a kilépés várható következményei miatt óvott. A hír nyilvánosságra hozatalának estéjén titkos találkozót tartottak az euróövezet tagállamainak pénzügyminiszterei, amelynek témája a görögországi helyzet volt. A tudósítás befolyásolta a pénzpiaci történéseket. Schäuble ugyanakkor szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy képesek lesznek-e megtalálni a lap informátorát. „Az optimizmusom, miszerint meg fogjuk találni, igencsak korlátozott” – fogalmazott a tárcavezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.