Kulcsfontosságú jogalkotási lépések történtek

Magyarország az utóbbi tíz évben jelentős előrelépést tett a faji alapú megkülönböztetés, az idegengyűlölet és az ezekkel kapcsolatos intolerancia elleni küzdelemben, de még sok tennivaló van, hogy a nemzetközi kötelezettségvállalások gyakorlattá váljanak – összegezte e heti magyarországi látogatásának tapasztalatait az ENSZ rasszizmusügyi különmegbízottja pénteken Budapesten. A szakértő méltatta az intézkedéseket.

MNO
2011. 05. 27. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Githu Muigai megállapította: kulcsfontosságú jogalkotási és jogalkalmazási lépések történtek, és megjegyezte, elégedett azzal a nyitottsággal, ahogy a kormány a romafelzárkóztatás és -integráció kérdését kezeli.

A világszervezet jelentéstevője hangsúlyozta: a roma kisebbség is felelősséggel tartozik saját sorsa alakulásáért, neki is cselekednie kell, a szülőknek például gondoskodniuk kell gyerekeik iskoláztatásáról, a kormányzat ezt nem tudja megtenni helyettük.

A világszervezet rasszizmussal, etnikai diszkriminációval és idegengyűlölettel foglalkozó jelentéstevője többnapos vidéki látogatást tett, helyi civil szervezetekkel, polgármesterekkel, a rendőrség, illetve az ügyészség képviselőivel találkozott, megbeszéléseket folytatott kormányzati tisztviselőkkel, politikai pártok tagjaival, akadémikusokkal és magánszemélyekkel.

A kenyai származású raportőr az MTI kérdésére válaszolva elmondta, nem olyan országokat látogat meg, ahol az ENSZ megítélése szerint „rosszul folynak a dolgok”, Magyarországra sem ezért érkezett, hanem hogy megértse a problémákat, tapasztalatokat gyűjtsön a jó példákról, amelyeket máshol is alkalmazni lehet, és folytatódjon a párbeszéd az emberi jogokról.

Elmondta, hogy elődje tíz éve hasonló küldetést végzett Magyarországon, amely azóta jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy megfeleljen az ENSZ szakértői ajánlásainak, előrelépjen a nemzeti és etnikai kisebbségek ügyének kezelésében.

Kitűnő kezdeményezés az európai romastratégia

Githu Muigai méltatta a fejlődést a roma kisebbséget érintő kérdések tekintetében, megemlítve egyebek mellett a Romafelzárkóztatás évtizede programot, az európai romastratégia megalkotását, továbbá azt, hogy a kormány növelni szándékozik a rendőrség kötelékében alkalmazott romák arányát, és javítani akarja a rendőri tevékenységet multikulturális környezetben. Kifogásolta viszont, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek védelmében szakadék van a kinyilatkoztatott nemzetközi vállalások, valamint a megyei és helyi lehetőségek, gyakorlat között. Ezért arra van szükség, hogy a központi kormányzat és a regionális, helyi kormányzatok koordinált programok segítségével érvényesítsék a vállalásokat – mondta.

Azt is megjegyezte, úgy látja, Magyarország nem tanúsít kellően nyitott hozzáállást a bevándorlók és a menekültstátuszért folyamodók iránt. Ezzel kapcsolatban azt javasolta, hogy a kormány vizsgálja felül a bevándorlók és menekültek státuszának elbírálásával kapcsolatos szabályozást. Az ENSZ-raportőr azt is elmondta: olyan aggasztó jelzéseket kapott, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek kérdésében a magyar társadalom sokkal inkább megosztott, mint két évtizede volt. A romákkal összefüggésben arról beszélt: tárgyalópartnerei egybehangzóan állították, hogy a kisebbség helyzete az elmúlt tíz évben nem javult. Sokat kell még tenni, hogy a társadalom e szegmensének foglalkoztatási, oktatási és lakásügyi helyzete javuljon – nyilatkozta.

Kijelentette, tisztában van azzal, hogy ez évszázados probléma, és nincsenek gyors megoldások, de a megoldáshoz nemcsak politikai elkötelezettségre, hanem jelentős anyagi ráfordításra van szükség.

„Ha ma nem cselekszünk, holnap már nem lesz mit tenni” – mondta. Külön kiemelte: a romák iskolázottságán minden rendelkezésre álló eszközzel javítani kell. A jelentéstevő arra a szerinte azonnali cselekvést igénylő kérdésre is felhívta a figyelmet, hogy a magyar társadalomban a folytatódó antiszemitizmus is érzékelhető. Arra kérte a kormányt, árgus szemekkel figyelje ezt, és próbáljon kidolgozni valamilyen mechanizmust a kezelésére.

Arra is kitért, hogy növekszik a szélsőséges nézeteket valló politikai pártok és mozgalmak száma, néhányukat fajgyűlölő megközelítés jellemez. Azt mondta, meggyőződése, hogy Magyarország fiatal és dinamikus demokráciaként elkötelezett a vélemények pluralitásának biztosítása mellett, de a faji és etnikai alapú izgatás nem megengedhető. Arról is szólt, hogy néhány esemény Gyöngyöspatán komoly aggodalmat keltett azzal kapcsolatban, meddig terjedhet a véleményszabadság.

Hosszú távú megoldást kell találni

Azt mondta, kedvező benyomást tett rá, hogy lépések történtek a lakosság biztonságérzetének helyreállítására, „de úgy gondolom, hosszú távú megoldást kell találni, nemcsak ezen a településen, hanem az egész országban”. Azt mondta, a kormánynak együtt kell működnie a politikai pártokkal, a civil társadalommal, a vallási szervezetekkel, valamint a médiával a diszkrimináció felszámolásáért.

A különmegbízott arra is kitért: bárhol járt, nem volt lehetősége pontosan felmérni a különböző etnikai kisebbségek helyzetét, mivel nincsen ilyen adatgyűjtés. Ezért arra kérte a kormányt, gondolja át ezt a kérdést, ugyanis „nehéz megfelelő döntéseket hozni, ha nem vagyunk tisztában a számokkal” akár az igazságszolgáltatásban, akár az oktatásban vagy az egészségügyben. Azt mondta, tisztában van a személyes adatok védelmének fontosságával, de úgy véli, a komoly problémák komoly megoldást igényelnek, a bevett formák sokszor nem vezetnek eredményre.

Githu Muigai arról is beszélt: egyfajta „lopakodó tendencia” figyelhető meg a közbeszédben, az értelmiség és a társadalom többi része is egyre megengedőbb a provokatív etnikai utalások, jelzők használatában, s ez teret enged a sztereotípiáknak. Kijelentette, hogy a gyűlöletbeszéd jelentette veszélyt nem szabad alábecsülni, sok probléma a nyelvezet, a kommunikáció megváltozásával kezdődik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.