Ludwig Emil: Körbetartozás

MNO
2011. 05. 06. 7:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ludwig Emil: Vendég érkezik egy kisváros szállodájába. Szobát foglal estére, meg se nézi, leteszi a táskáját a portán, előre kifizeti a főnöknek a húszezer forintot. Elmegyek elintézni a dolgomat – közli –, amiért ide jöttem. A tulajdonos ráér, átsétál a pénzzel a henteshez, akitől a húst és a felvágottakat veszi, épp ennyivel tartozik neki. A hentes megörül a pénznek, gyorsan átlép a szomszédba, adós a fogorvosának a legutóbbi kezelésért húszezerrel, odaadja a bakjegyet. A doki elballag vele a városka széplányához, akinek már ideje fizetnie a kedvességéért, az meg beteszi a pénzt ridiküljébe, elsétál a hotelbe, és odaadja a tulajnak, aki alkalmi barátokat szokott neki szerezni, jutalékért. Egy óra sem telik el, visszatér az idegen, elintézte az ügyét, máris elutazik. A főnöknek jó kedve van a váratlanul kapott pénztől, nem vitázik az idegennel – hiszen fel sem ment a szobába –, visszaadja neki a húszezer forintot. Mindenki kifizette az adósságát, mindenki megkapta a pénzét, senki sem tartozik senkinek. Lehet, hogy így kellene elintézni a körbetartozást?

(Magyar Nemzet, 2011. május 6.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.