Mikor volt ilyen visszaesésre példa?

Húsz év alatt egyharmadával esett vissza a mezőgazdasági termelés Csehországban – derült ki abból a statisztikai kimutatásból, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra a cseh statisztikai hivatal.

MNO
2011. 05. 23. 14:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1989–2009-es időszakban a legnagyobb visszaesés az állattenyésztésben következett be, mégpedig majdnem a felére, de jelentősen megváltozott a bevetett területek összetétele is. A mezőgazdasági termelés bruttó értéke 1989-ben 108 milliárd koronát tett ki, míg 2009-ben – 1989-es árakon számítva – csak 74 milliárdot. A növénytermesztés értéke 1989-ben 45 milliárd koronára rúgott, míg két évtizeddel később csak 39 milliárd koronára.

Az állattenyésztés értéke két évtized alatt 3 milliárddal csökkent a 2009-es árakon 35 milliárd koronára. Jelentősen csökkent a marhahús és a sertéshústermelés, míg a csirkehústermelés emelkedett. A tejtermelés az 1989-es 4,9 millió literről két évtized alatt 2,7 millió literre esett vissza. A húsz év alatt ugyanis drámaian csökkent a tehenek száma, de tény az is, hogy egy-egy mai tehén nyolcvan százalékkal több tejet, ad, mint egykori elődje.

1989-ben a Cseh Köztársaság területén a gazdák 3,5 millió állatot tartottak, ma pedig csak 1,35 milliót. A tehenek száma például 1,2 millióról 550 ezerre esett vissza. Még nagyobb a visszaesés a sertések számában: 4,8 millióról 1,9 millióra. A bevetett termőföldek területe 25 százalékkal csökkent, s 2009-ben 2,5 millió hektárt tett ki. Míg a gabonaféléknél nagyjából tízszázalékos a csökkenés, addig az egykoron hagyományos burgonya és a cukorrépa szinte kivesztek a cseh földekről. Két évtized alatt viszont megháromszorozódott a repce vetésterülete.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.