Szurkolnak a magyar elnökségnek, és bíznak a horvát csatlakozásban

Jan Tombinski lengyel EU-nagykövet kilencven százalékra teszi annak a valószínűségét, hogy még az idén aláírják Horvátország uniós csatlakozási szerződését.

MNO
2011. 05. 31. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyelőre nyitott kérdésekről folyó tárgyalásokhoz adott a kellő lendület, senki nem vitatja Horvátország jövőbeli tagságát, és Lengyelország „szurkol a magyar elnökségnek” – mondta a nagykövet kedden Brüsszelben, a július 1-jén hivatalba lépő lengyel EU-elnökség várható prioritásairól tartott előadásában. Tombinski szerint a magyar elnökség nagyon jó munkát végez, és a lengyelek arra számítanak, hogy június vége előtt nem csupán a horvát csatlakozás ügyében, hanem az uniós gazdasági kormányzás kérdésében is jelentős eredményeket ér el a magyar elnökség.

A további EU-bővítési terveket illetően a lengyel diplomata azt mondta, örülnének, ha az év második felében Szerbia megkaphatná a tagjelölti státuszt – ennek időszerűségéről Stefan Füle bővítési biztos ősszel terjeszt elő jelentést –, valamint ha Macedóniával – amelynek csatlakozási ügyét az ország nevéről Görögországgal folyó vita akadályozza – megkezdődhetnének a csatlakozási tárgyalások. Bosznia-Hercegovina helyzete, az ott tapasztalható nagyon csekély előrehaladás ugyanakkor jelentős fejfájást okoz az EU-nak – mondta Tombinski, aki korábban szarajevói nagykövet is volt. Törökországgal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a tárgyalásokat folytatni kell, de egyelőre nem tudni biztosan, hogy azok végeredménye a teljes jogú török EU-tagság lesz-e, vagy valamilyen különleges viszony.

Három fő célkitűzés

A lengyel EU-elnökség várható prioritásait három fő célkitűzéshez kapcsolta Jan Tombinski. Ezek közül az első a válság leküzdése, az európai növekedés forrásainak feltárása, a második Európa biztonságosabbá tétele, a harmadik pedig a nyitott Európa ügyének szolgálata. Az első kérdéscsoportból kiemelte az egységes piac még ki nem használt előnyeinek hasznosítását. Ezzel összefüggésben megjegyezte: ártana a belső piacnak, súlyos költségekkel járna, ha a schengeni övezet belső határain újra bevezetnék a határellenőrzést. A nagykövet reményét hangoztatta, hogy sikerül elfogadtatni a gazdaságpolitikai összehangolást célzó hatos jogszabálycsomagot, amelyről a magyar elnökség alatt a tagállami kormányokat képviselő tanács az Európai Parlamenttel folytat egyeztetést. Tombinski szerint ki nem használt növekedési potenciál rejlik még a szellemi kapacitások kihasználásában, az európai innováció ösztönzésében is.

A gazdasági témakörben említette a nagykövet az energiaellátás fontosságát. Itt nem csupán a beszerzési források és útvonalak diverzifikálásának fontosságára, valamint az Európán belüli lehetőségek jobb feltárására tért ki, hanem arra is, hogy a szén-dioxid-kibocsátás vonatkozásában az 1990-es évek óta Európa által elért csökkentési eredmények lényegében a közép-európai országok erőfeszítéseinek, kibocsátás-csökkentésének tudhatók be. A nyugat-európai országok növelték kibocsátásukat – hangsúlyozta.

Európa biztonságosabbá tételének tennivalói közül Tombinski szólt arról a javaslatról, hogy hozzanak létre európai harccsoportokat, ne csupán ad hoc jelleggel állítsanak össze katonai kapacitást szükség esetén. Javítandónak mondta az EU és a NATO közötti együttműködést, hangsúlyozta a katonai kiadások összehangolásának fontosságát. A kiemelt figyelmet érdemlő biztonsági aspektusok közé sorolta az élelmiszer-biztonság ügyét is.

Ami a nyílt Európát illeti, Jan Tombinski a bővítési kérdések mellett részletesen szólt a szomszédságpolitikáról. A déli szomszédságot illetően úgy vélekedett: nem volt szerencsés, hogy Európa a korábbiakban hozzásegítette a dél-mediterrán térség országaiban egyes rezsimek több évtizedes országlását. Ügyelni kell arra, nehogy az új rendszerek szintén diktatórikus útra lépjenek – figyelmeztetett. Szerinte az Európa keleti felében a nyolcvanas évek végén bekövetkezett rendszerváltozások tapasztalatai hasznosíthatók lehetnek egyes észak-afrikai, illetve arab országokban.

A keleti partnerség fontosabb a lengyeleknek

„A déli szomszédságban Európával szomszédos országok vannak, a keleti szomszédságban viszont az Európai Unióval szomszédos európai országok találhatók” – fogalmazott a lengyel nagykövet, ezzel támasztva alá, hogy a keleti partnerség Varsó megítélése szerint más jellegű, mint a déli, hiszen a keleti partnerek esetében idővel szóba jöhet az EU-tagság kérdése is. Lengyelország számára a déli partnerségnél is fontosabb a keleti partnerség – mondta Tombinski. Közölte, hogy a keleti partnerségi csúcstalálkozót szeptember végén fogják megtartani. A keleti partnerségi kapcsolatokban rejlő lehetőségek közül kiemelte, hogy Ukrajna „az EU fantasztikus partnere lehet” az élelmiszer-ellátás biztonságát illetően, a kaukázusi országok pedig az energiaellátás terén.

Jan Tombinski azt valószínűsítette, hogy a lengyel elnökség alatt is napirenden lesz majd az euró védelmének kérdésköre, bár ebben Lengyelország – mivel nem tagja az eurózónának – valószínűleg kisebb befolyással bír. Megemlítette ezen kívül, hogy hamarosan megindul a vita az unió következő pénzügyi időszakának kereteiről. Szerinte először a költségvetési filozófiát kell tisztázni. Megőrzendőnek nevezte a mezőgazdasági támogatási politikát, és hangsúlyozta a kohéziós – felzárkóztatási – politika fontosságát Európa modernizálásában. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kohéziós pénzek nagy részét lényegében visszakapják a számlát álló, fejlettebb országok: a német cégek például megrendelések formájában annak az összegnek a 60 százalékát nyerik el, ami a Lengyelországnak juttatott uniós kohéziós támogatás Németországtól származó része.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.