Elfogatóparancsot adott ki Hága Moamer Kadhafi ellen + Kép

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság hétfőn bejelentette, hogy elfogatóparancsot adnak ki Moamer Kadhafi líbiai vezető ellen emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt.<br />

MNO
2011. 06. 27. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyancsak elfogatóparancsot adtak ki Kadhafi Szaif nevű fia és a líbiai titkosszolgálat vezetője, Abdullah asz-Szenuszi ellen. Mindhármuk bűne a bíróság szerint emberiesség elleni bűncselekmények elkövetése.

A bíróság szerint február második felében, az észak-afrikai arab országban megindult rendszerellenes tiltakozások első 12 napjában az utasításaik nyomán a rendfenntartó erők több száz civilt öltek, illetve sebesítettek meg és vetettek börtönbe. Ügyüket az ENSZ Biztonsági Tanácsa utalta a hágai bíróság elé.

Luis Moreno-Ocampo főügyész májusban indítványozta elfogatóparancs kibocsátását. „Ez az egyedüli módja annak, hogy megvédelmezzük a líbiai civileket” – közölte. Az ügyészség szerint mihamarabb kézre kell keríteni a vádlottakat, hogy ne tudják eltussolni e cselekményeket, és ne kövessenek el újabb hasonló bűntetteket. Hágában állomásozó diplomaták ugyanakkor azt mondták, az elfogatóparancs kiadása megnehezítheti a tárgyalásos megoldást Líbiában. A bírósági döntés azt jelenti, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozó alapokmány részes államai – 116 ország – amint lehetőségük nyílik rá, kötelesek elfogni a 69 éves líbiai vezetőt és két társát.


Fotó: Reuters


Líbiai tisztségviselők elutasították a bíróság döntését, még mielőtt a határozat megszületett volna. A bíróság nem legitim szerv, nincs joghatósága, és „az egész tevékenysége kizárólag afrikai vezetők ellen irányul” – mondta a líbiai kormányszóvivő.

Nicolas Sarkozy francia elnök még az elfogatóparancs kibocsátása előtt ismét fölszólította Kadhafit, hogy mondjon le. „Negyvenegy évnyi diktatúra után talán itt az ideje, hogy abbahagyja, és távozzon a hatalomból” – mondta.

NATO-tagállamok, köztük Franciaország március óta bombáznak líbiai célpontokat, hivatalosan a líbiai civilek megvédése érdekében. Kadhafi többször kijelentette, kitart szülőhazájában, utolsó csepp véréig harcolni fog.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.