Újabb megerősítés: nem változott hazánk besorolása

Megerősítette Budapest hosszú és rövid távú adósbesorolásait kedden a Standard & Poor’s, kiemelve a magyar főváros erőteljes gazdasági-pénzügyi profilját.

MNO
2011. 06. 07. 11:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának keddi londoni bejelentés szerint a megerősítés Budapest hosszú és rövid futamidejű deviza- és forintadósságának „BBB mínusz”, illetve „A-3” szintű osztályzataira vonatkozik, változatlan negatív kilátással. Az S&P budapesti besorolásai megegyeznek a cég által Magyarországra érvényben tartott, szintén negatív kilátású szuverén adósosztályzatokkal.

A „BBB mínusz” hosszú távú devizaadós-besorolás a befektetési ajánlású kategória alsó széle. A Standard & Poor’s Budapest osztályzatának megerősítéshez fűzött elemzésében azt írta, hogy Budapest besorolásai tükrözik a fővárosnak az országos átlagnál jóval erőteljesebb gazdasági profilját, a kedvező likviditási profilt, ezen belül az éves adósságszolgálati kötelezettségeket messze meghaladó szabad készpénzállományt, a város folyamatosan szilárd pénzügyi teljesítményét, valamint az új városvezetés elkötelezettségét aziránt, hogy a nominális adósságállomány 2014-ben ne haladja meg a 2010 végén mért szintet.

A felminősítésre még picit várni kell

„Nem indokolatlan és nem meglepő”, hogy a Fitch Ratings a leminősítés lehetőségére utaló negatívról stabilra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását, és a lépést várhatóan nemsokára a többi hitelminősítő is követi, ám Magyarország tényleges felminősítésére valószínűleg 2012-ig várni kell – vélekedtek keddi értékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők. A Fitch – a legnagyobb európai hitelminősítő – előző nap jelentette be Londonban a magyar osztályzati kilátások stabilizálását, megerősítve egyben a hosszú futamidejű szuverén magyar deviza- és forintadósság „BBB mínusz”, illetve „BBB” osztályzatait, a rövid lejáratú adósságok „F3”-as besorolását, valamint a kereskedelmi adósokra külön megállapított, „A mínusz” szintű osztályzati országplafont.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja keddi kommentárjában kiemelte, hogy a nagy nemzetközi hitelminősítők közül a Fitch elsőként állította meg „az utóbbi hónapok, évek” negatív minősítési folyamatát Magyarországgal kapcsolatban. A Barclays Capital londoni felzárkózó piaci elemzői közölték: a Fitch Ratings lépése alátámasztja azt a véleményüket, hogy „nagymértékben csökkent” Magyarország befektetésre nem ajánlott, „bóvli” kategóriába történő visszaminősítésének kockázata, jóllehet, ez még az idei év elején is tényleges veszély volt. A cég elemzői mindazonáltal megjegyzik, hogy Magyarország szuverén adósságának besorolásaira a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s és a Moody’s Investors Service továbbra is negatív kilátást tart érvényben.

A Fitch Ratings, a Moody’s és az S&P azonos szinten, a befektetési ajánlású kategória alsó szélén, „BBB mínusz”, illetve „Baa3” osztályzatokkal tartja nyilván Magyarországot mint szuverén adóst. Ha erről a szintről bármelyik hitelminősítő tovább rontaná a magyar besorolásokat, azzal Magyarország az adott cégnél átkerülne a már nem befektetési ajánlású, spekulatív – a piaci zsargonban „bóvlinak” nevezett – kategóriába.

Egyértelműen csökkent a sérülékenység

A Barclays Capital keddi értékelése szerint a kormány által bejelentett államháztartási reformintézkedések, valamint a piacon jól fogadott idei kötvénykibocsátások – amelyek 2011-re fedezik a külső finanszírozási igényt – „egyértelműen és nagymértékben” csökkentették rövid távon a magyar gazdaság sérülékenységét. E háttér alapján a Fitch lépése „nem tűnik indokolatlannak, és nem is meglepő” – írták a ház londoni elemzői. A Barclays Capital szerint azonban változatlanul vannak bizonytalanságok a bejelentett intézkedések végrehajtásával kapcsolatban, és „bármilyen elcsúszás” esetén ismét a befektetők figyelmének középpontjába kerülnének a viszonylag magas magyar adósságszintek.

A végrehajtási kockázatok egyik forrása lehet, ha a gazdasági növekedés váratlanul nagy mértékben gyengülne, ráadásul erre a tényezőre a magyar kormánynak csak korlátozott a befolyása, mivel Magyarország erősen függ a külső kereslettől. Mindemellett a magyar külső finanszírozási igény a következő években is magas marad, tekintettel arra, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val szembeni tartozásból jövőre hozzávetőleg 3,7 milliárd euró, 2013-ban mintegy 4,5 milliárd euró, 2014-ben pedig körülbelül 2,7 milliárd euró válik esedékessé – áll a Barclays Capital keddi londoni elemzésében.

A BNP Paribas bankcsoport felzárkózó piaci elemzőinek keddi értékelése szerint belátható időn belül a Moody’s és a Standard & Poor’s is javíthatja a magyar adósosztályzatok kilátását. A ház ugyanakkor azon a véleményen van, hogy a magyar besorolások tényleges felminősítése legkorábban 2012-ben lehetséges, mivel a hitelminősítők várhatóan megvárják a költségvetési intézkedések eredményeit. Michal Dybula, a BNP Paribas vezető közép-európai közgazdásza ezzel kapcsolatban kedden az MTI-nek azt mondta: ő is indokoltnak tartja a Fitch Ratings által bejelentett kilátásjavítást, mivel „ha összeadjuk (a magyar konszolidációs programban foglalt) intézkedéseket, akkor kijönnek a benne szereplő számok, (...) a deficitcélok hitelesek, feltételezve, hogy (a bejelentett intézkedések) mindegyikét végre is hajtják”. Dybula szerint ebből a szempontból „igencsak indokolt”, hogy a Fitch Ratings elemzői „már nem tartják ujjukat a ravaszon”, vagyis részükről nem fenyeget az a veszély, hogy Magyarország átkerül a bóvli adósbesorolási kategóriába. „Arra számítok, hogy a többi hitelminősítő is így tesz, (...) ettől még a nagyon gyenge magyar besorolás érvényben lesz, de már semmi nem fog arra utalni, hogy Magyarországot leminősíthetik a bóvli sávba” – tette hozzá az MTI-nek nyilatkozva a BNP Paribas térségi elemzője.

Dybula szerint ugyanakkor nagyon valószínűtlen, hogy a hitelminősítők már az idén javítanák Magyarország adósbesorolásait is. Az elemző azt jósolja, hogy a tényleges felminősítéshez még legalább tizenkét hónapra szükség van. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) keddi kommentárja szerint a Fitch Ratings kilátásjavítása igazolja a kormány által bejelentett strukturális kiigazító intézkedéseket. Magyarország azonban „még nincs kint a vízből”, továbbra is vannak jelentős végrehajtási kockázatok, amelyek abból erednek, hogy még mindig nem elég feszes a kiadások feletti ellenőrzés, és ehhez a költségvetési bevételek gyenge növekedése és „mérsékelt GDP-kilátások” járulnak – áll a cég keddi értékelésében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.