Villámló Gyógyfelhő: tömeg az ünnepségen + Kép

Bölénynévadó ünnepségre gyűltek össze kétezren az Egyesült Államokban: egy fehér bölényére.

MNO
2011. 06. 30. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a különleges szín vonzotta a tömeget a texasi ranchra, hanem a hagyomány és az indiánhitelem is. A fehér bölény szent állat – a béke istenének megtestesülése – a lakota sziúk hagyományai szerint, a borjú pedig lakota területen született, a ranch tulajdonosai ugyanis őslakosok leszármazottai. A dobszós névadóra érkező tömeg zöme is indián volt.

A bölényborjú a Villámló Gyógyfelhő nevet kapta, részben mert születésekor heves vihar tombolt, részben pedig azért, mert Nagy Gyógyírnak hívták azt a legendás fehér bölényt, amely 1933-ban született. Villámló Gyógyfelhő nem albínó bölény, az orra, a szeme és a farka vége sötét.

A szertartás hosszú volt, a napsütés pedig perzselő. Jó pár turista is ellátogatott az eseményre, egyikük, egy fehér nő igen elégedetlen volt, mert nem látott az egészből semmit, mivel nem voltak óriáskivetítők, ő pedig hátul kellett, hogy ácsorogjon a forróságban. „Azt hittem, hogy egészen addig nem hagyják abba, amíg az összes sápadtarcú el nem ájul” – jegyezte meg epésen.

Az indiánok szerint a fehér bölény minden nemzet reménye. „Legyen az ember rézbőrű, fekete, fehér vagy sárga – mindannyiunknak össze kell tartanunk” – mondta Arby Little Soldier, akinek a földjén született a fehér bölényborjú.


Fotó: lightningmedicinecloud.com


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.