A magyarok negyede szlovák társat választ

Minden negyedik szlovákiai magyar házasuló szlovák nemzetiségű személyt vesz el, a vegyes házasságok aránya az elmúlt tíz évben nem változott számottevően – derült ki abból az összeállításból, amelyet az Új Szó című pozsonyi magyar napilap közölt csütörtökön.

MNO
2011. 07. 07. 8:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly 25 415 házasságot kötöttek – írja Mózes Szabolcs, a szerző a statisztikai hivatal kimutatására hivatkozva. Annak alapján a házasságkötések száma az elmúlt években ingadozott, a tavalyi volt 2002 óta a legalacsonyabb.

Fokozatosan nő a házasodó felek átlagéletkora, 2010-ben a férfiak 31,9, míg a nők 28,8 éves korukban esküdtek örök hűséget. Az első házasoknál ez a szám alacsonyabb: a férfiak 29,9, míg a nők átlagosan 27,3 éves korukban kötöttek először házasságot.

A 25 ezer házasságból 1177 köttetett magyar nemzetiségű férfi és magyar nő között – ez az összes tavalyi esküvő 4,6 százaléka. A magyar férfiak 72,4 százaléka vett el magyar menyasszonyt, míg a magyar nők 66,6 százaléka magyar vőlegénynek mondta ki a boldogító igent.

„A 2010-ben házasodó magyar nemzetiségűek 25 százaléka szlovák nemzetiségű személlyel kötött házasságot. Ez az arány tavalyelőtt és nyolc éve is hasonló volt. Az utóbbi tíz évben tehát nem nőtt számottevően a vegyes házasságok aránya” – áll a lapban.

Különösen Pozsony megyében sok a vegyes házasság. A statisztika itt 67 magyar vőlegényt regisztrált, közülük 44 szlovák nemzetiségű nőt vett el, 23 magyart. A házasságot kötő magyar nők esetében hasonló az arány.

Nagyszombat megyében a „magyar házasságok” aránya 83 százalékos volt, Nyitra megyében 72, Besztercebánya megyében 75, Kassa megyében pedig 65 százalékos.

Tavaly a statisztika szerint csupán három roma–magyar vegyes házasság köttetett. Érdekesség, hogy közülük kettő Eperjes megyében, ahol csupán nyolc magyar házasuló fél volt. A maradék egy roma–magyar házasságot Besztercebánya megyében kötötték. Ezek az adatok ugyanakkor ismételten felvetik a kérdést, vajon mennyire pontosak a roma kisebbség létszámával kapcsolatos statisztikai adatok.

Egyre több az azonos végzettségű házaspár. A diplomás férfiak 73,5 százaléka felsőfokú végzettségű nőt választott házastársnak, míg a diplomás nők 57,3 százaléka választott diplomás partnert. Az első házasságoknál ez az arány meghaladja a 80 százalékot – olvasható az összeállításban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.