A bakelitlemezek sorsára jutnak a nyomtatott könyvek?

A nyomtatott könyvek kora végóráit éli – ecsetelte Shane Richmond, a The Telegraph újságírója egy nemrégiben megjelent cikkében. A szerző szerint a digitális könyvek nyújtotta kényelem lehetősége egyre inkább elfojtja a nyomtatott könyvek iránti érdeklődést, és nem kell sokat várni arra, hogy az iskolákban is digitális könyvekből tanuljanak a gyerekek.

Pálffy Renáta
2011. 08. 07. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újságíró beszámolt arról, hogy nemrégiben egy információtechnológiai cég vezető beosztású alkalmazottjával beszélgetett, és a digitális média kapcsán a cégvezető annak a véleményének adott hangot, hogy kevés esélyt lát arra, hogy most kilenc éves lánya valaha is vásárolni fog egy hagyományos, nyomtatott könyvet. Később az újságíró saját kétéves lánya kapcsán gondolkodott el ezen a megjegyzésen. A gyermeknek már most sok könyve van, ám azokat mind felnőttektől kapta. Adódik a kérdés, hogy ha majd lesz saját zsebpénze, azt nyomtatott könyvekre fogja-e költeni? Richmond először biztos volt benne, hogy igen, hiszen házuk tele van könyvekkel, és lánya szeret kutakodni közöttük, de minél többet gondolkodott rajta, annál kevésbé volt biztos benne.

Idézte a Penguin angol könyvforgalmazó cég bejelentését, miszerint a digitális anyagok eladása forgalmuk 14 százalékát teszi ki. John Markinson elnök-vezérigazgató az idei év első hat hónapját vízválasztónak nevezte a könyvkiadók- és kereskedők számára. A 14 százalék ugyan nem sok, de Richmond is úgy véli, az arány növekedni fog. A nyomtatott könyvek pedig kudarcra vannak ítélve. A hagyományos könyveket ugyan jó kézben tartani, és jó érzés böngészni egy könyvekkel feltöltött polcon. Mindazonáltal a nyomtatott könyvek a digitálisakhoz képest csalódást okoznak olyan szempontból, hogy nincs keresőfunkciójuk. Egy elektornikus könyv segítségével könnyen rá lehet keresni egy adott szövegrészre, visszanézni, hogy kicsoda egy adott karakter, vagy egyszerűen csak újraolvasni egy érdekes részt. Szintén könnyebb jegyzeteket készíteni belőlük. Mindezeken túl más előnyei is vannak az e-könyveknek, például a sok tartalom egy egész kicsi eszközön is tárolható, valamint egy új könyv letöltése másodpercekig tart.

„A kényelem az, ami az analóg eljárásoktól a digitálisokhoz vezet bennünket” – hangsúlyozta Richmond. Persze még ma is vannak olyanok, akik a bakelitlemezekre esküsznek, és makacsul ellenállnak a CD-knek. Ugyanakkor mindenki tudja, hogy az MP3 rosszabb hangminőséget szolgáltat, de a legtöbben mégis ezt használják. „Ha megkérdezzük az embereket, a többség azt fogja mondani, hogy kedvelik a szépen kinyomtatott fotókat, a legtöbben mégis manapság mobiljukban őrzik a fényképeket és soha nem nyomtatják ki őket”. A kényelem iránti vonzalom fogja okozni a nyomtatott könyvek halálát, és ha nem is tűnnek el teljesen, egy kisebbség amatőr hobbijának részévé fognak válni, ugyanúgy, mint a bakelitlemezek – olvasható.

Így nagy esély van rá, hogy felnövekvő generációk már digitális tankönyveket fognak használni. Ők soha nem fogják megtapasztalni, hogy milyen egy szamárfüles, elhasználódott, esetleg elavult könyv, mely kézről kézre jár a diákok között. Olyan könyveket fognak majd a kezükben, melyek videókkal, interaktív grafikával és képgalériával lesznek felturbózva, és számukra ez lesz a természetes. A nyomtatott könyvek szüleik múltjának furcsa emlékei lesznek csak. Lehet, hogy tetszik majd nekik a formájuk, de kevésbé fogják hasznosnak tartani, pedig – ahogy azt a zsurnaliszta leszögezte – a használhatóság a végén mindig győz.

Telegraph.co.uk

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.