A gyors fejlődés katasztrófához vezet?

Elsősorban a gazdaságilag gyorsan fejlődő országok – például Kína és India – számára jelentenek nagy veszélyt a természeti katasztrófák, bár dollárban mérve az Egyesült Államok és Japán viselik a jelentősebb kockázati terheket.

MNO
2011. 08. 11. 15:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Maplecroft brit tanácsadócég csütörtökön mutatta be a 2011-es természeti veszélyek rizikóatlaszát, amely szerint az Egyesült és Japán mellett Kína és Tajvan is különösen veszélyeztetett a természeti katasztrófák okozta károk tekintetében. A rizikóelemzők szerint Mexikó, India, a Fülöp-szigetek, Törökország, Indonézia, Olaszország és Kanada ugyancsak a fenyegetett országok listáján szerepel.

Az atlasz készítői munkájuk során a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és az amerikai Központi Hírszerző Hivatal (CIA) 2005 és 2010 közötti adatait elemezték. Bár az említett országokban a természeti katasztrófák tetemes károkkal járnak, a kockázat elsősorban azoknak az országoknak a számára magas, amelyek sem gazdaságilag, sem társadalmilag nincsenek felkészülve a földrengéssel, szökőárral, vulkánkitöréssel, földcsuszamlással, forgószéllel, áradással vagy szárazsággal szembeni védekezésre.

A természeti katasztrófák idén már annyi kárt idéztek elő, mint eddig még soha – állapította meg a Maplecroft. Az év első hat hónapjában a japán szökőár, az egyesült államokbeli tornádók, az új-zélandi földrengés és az ausztráliai áradások 265 milliárd dolláros kárt okoztak a világgazdaságnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.