A kérdés súlya jóval nagyobb annál, mint azt bárki gondolná

Az amerikai kereskedelmi politika újraértékelését sürgeti a Központi Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok intézetének legújabb elemzésében egy gazdasági szakértő. Szerinte nem igazolódott be az a feltevés, hogy a világgazdasági válság kitörését követően az országok protekcionista útra lépnek. Az elemző úgy látja, hogy az Egyesült Államoknak növelnie kell a befolyását a kelet-ázsiai térségben, mivel Kína térnyerése még komoly problémákat okozhat.

Kovács András
2011. 08. 07. 6:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági világválság 2008. októberi kitörését követően reális veszélynek tűnt, hogy az országok többsége visszatér a protekcionizmus útjára, de szerencsére ez a veszély elhárult a nemzetközi gazdaság feje fölül – olvasható Meredith Broadbent gazdasági elemző tanulmányában. Sokak várakozásával szemben a pénzügyi krízis nem vezetett el a nemzetközi kereskedelemben a súlyos szigorítások politikájához – teszi hozzá. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szolid megszorításokat léptetett életbe azzal, hogy folyamatos harcot folytat a magas vámtarifát életbe léptető országokkal szemben – véli az elemző.

Broadbent úgy látja, hogy a WTO az elmúlt időszakban amellett, hogy elfogadta a nemzeti eljárásokat, elhárította a kormányok felől érkező protekcionista nyomást. Az biztos, hogy 2009-ben bizonyos beruházások esetében lényegesen megnőtt a hazai fejlesztők előtérbe helyezése, és a kormányok világszerte támogatták többek között a „vásárolj hazai terméket” irányzatokat. A szakértő szerint azonban ezek a tendenciák a gazdaság azon szektoraiban érvényesültek, ahol egyébként a nemzetközi kereskedelem korábban sem volt jelentős. Az idő fogja majd bizonyosan megmondani, de úgy tűnik, hogy a WTO irányelvei továbbra is nyitottnak hagyták meg a piacokat és ez egyelőre úgy tűnik, nem fog változni – olvasható a tanulmányban.

Gond a befelé fordulás

A kutató szerint mindenképpen veszélyt jelent a nemzetközi kereskedelemre nézve az a folyamat, hogy az Egyesült Államokban a válság hatására ezen a téren is egy befelé fordulás figyelhető meg. Ez ellentétben áll az USA azon történelmi szerepével, amellyel a WTO az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Szervezet (NAFTA) létrehozását segítette – tette hozzá.

A gazdasági elemző úgy véli, hogy ennek bizonyítéka az, hogy az Egyesült Államok egyelőre nem képes három még függőben lévő szabadkereskedelmi egyezményt lezárni. Az amerikai politikai konszenzus hiánya a kereskedelempolitikában ahhoz vezethet, hogy a határozatlanság képe alakul ki az ország partnereiben. A kutató szerint az, hogy a két nagy párt homlokegyenest más képvisel a nemzetközi kereskedelem ügyeiről, mindenképpen hátrányos az ország gazdasága számára.

Cél az export duplázása

Annak ellenére, hogy a pártok között az elmúlt időszakban a legnagyobb vita az adósságplafon emeléséről szólt, a színfalak mögött Obama és a Kongresszus nemzeti vitára készül a kereskedelempolitika terén – szerepel a cikkben. Az első lépés az volt, hogy az elnök a tavalyi évben jelentette be, hogy 2014-ig meg kell duplázni az ország kivitelét. Az USA várhatóan évenkénti 1,8 százalékos bővülésre lesz képes, és az elnök is elismerte, hogy a kereskedelem bővítése nélkül nem lehet új munkahelyeket létrehozni. A kiút a kisebb vállalkozások támogatása lehet, mivel ha ezeknek a cégeknek sikerül újabb piacokat szerezniük, akkor új állásokat is tudnak teremteni – olvasható a szakértő elemzésében.

A következő lépésnek annak kell lennie, hogy a még George Bush idején elhalasztott három szabadkereskedelmi egyezményt (Dél-Korea, Kolumbia, Panama) meg kell kötni. Dél-Korea és Panama esetében a nemzetközi adócsalás elleni fellépésben kell már csak megállapodni, de ezeket vélhetően el fogja fogadni a Kongresszus. Az elemző szerint a Kolumbiával kötendő megállapodás már sokkal nehezebb dió lesz, mivel több kérdésben egyelőre nincsen közeledés. Természetesen a pártok között vita van abban, hogy a három egyezményt közösen fogadják el, vagy pedig tegyenek kivételeket, egyesek kihagynák a megállapodások első körében Kolumbiát, míg mások csak vele együtt szavaznák meg az egyezményeket – olvasható a tanulmányban.

Ez súlyosabb, mint bárki gondolná

A gazdasági elemző írásából kiderül, hogy mindezek mellett Obama még korábban arról beszélt, hogy Oroszországgal is meg kell kezdeni a tárgyalásokat, hogy minél előbb a WTO tagjává váljon. Ez mindenképpen lezárna egy korszakot az oroszokkal, mivel így jelentősen csökkennének még a hidegháború idején bevezetett kereskedelmi korlátok. Broadbent úgy látja, hogy ennek a kérdésnek a súlya jóval nagyobb annál, mint azt bárki gondolná.

A három függőben lévő szabadkereskedelmi egyezmény megkötése egyelőre várat magára – véli az elemző. A világnak az az óhaja, hogy a jövőbeli gazdasági növekedést és hatékonyságjavulást a kereskedelmi korlátok lebontásával érje el, ezért mindenképpen egyedi alapon kell tárgyalni a feltörekvő országokkal a szabadkereskedelmi elvek alapján.

Hiteles szereplőként térhet vissza

2010. júliusi adatok szerint a WTO 230 szabadkereskedelmi egyezményt jegyzett világszerte, és még több volt tárgyalás alatt. Ezek közül az USA 17-ben vett részt, de több szerződés megkötése már több mint öt éve húzódott. A gazdasági elemző úgy látja, hogy ha az USA képes lesz megkötni a megállapodást Kolumbiával, Dél-Koreával és Panamával, akkor az ország hiteles szereplőként térhet vissza erre a területre azzal, hogy újraírja a nemzetközi kereskedelem regionális szabályait.

Broadbent annak a nézetének is hangot adott, hogy sehol máshol nem olyan fontos az amerikai befolyás erősítése, mint Ázsiában, ezért is csatlakozott az ország a Csendes-óceáni Partnerséghez (TPP). Véleménye szerint azért is lenne elsőrangú feladat a három korábban említett országgal a megállapodás tető alá hozása, mivel így lényegesen javulna az ország tárgyalóképessége és a nehezebb témákban (szellemi tulajdon védelme, munkaerő és környezetvédelmi kérdések) is könnyebb lenne az előrelépés ebben az ázsiai térségben.

Nőhet a frusztráció

Attól függetlenül, hogy az Egyesült Államok részt vesz-e a TPP-tárgyalásokon, Kína továbbra is aktív kereskedelmi politikát folytat és olyan szerződéseket köt, amelyek hátrányosak az amerikai gazdaság számára – állapítja meg a cikk írója. Szerinte idővel a kínai kereskedelmi gyakorlat a Kongresszus számára is egyre nagyobb frusztrációt fog okozni. Az amerikai tárgyalók jelenleg rendkívül csalódottak a dohai forduló kudarca miatt, ennek egyik legfőbb oka, hogy Kína elutasította, hogy megnyissa a piacát a feldolgozott ipari termékek előtt – olvasható a tanulmányban. Broadbent úgy látja, hogy ennek hatására Amerika újraértékelheti a gazdasági viszonyát az ázsiai nagyhatalommal, amelynek az exportját éppen a WTO adta szabályok védik meg.

Csalódtak Kínában

További elemzők szerint Kína 2001-es belépése a WTO-ba nem követte az átmenetet a szabad piacgazdaságba, mint azt sokan várták. Azokban, akik támogatták Kína WTO csatlakozását, kezd kialakulni egy olyan érzet, hogy az a piacok megnyitásával szemben éppen az állami szerepvállalás erősödéséhez vezetett. A gazdasági szakértő szerint az USA-nak Brazíliával és Indiával is rendeznie kell a kereskedelmi kapcsolatait, mivel ezek az államok négyszer nagyobb növekedést mutatnak föl, mint a fejlett országok, ezért a velük való viszony kulcsfontosságú. Végezetül Broadbent szerint az USA-nak döntenie kell abban, hogyan fogja folytatni a minél nagyobb jólét növelését a világgazdaságban.

(Forrás: csis.org)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.