Az elképzelések összhangban voltak egymással

Üdvözli a bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását szolgáló törvények módosítását, ugyanakkor bírálja az új alaptörvény kapcsán az egyeztetés hiányát az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) tavalyi évről szóló beszámolójának bevezetőjében Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke. Mint írja, abban csak bizakodni lehet, hogy a bíróságokra vonatkozó sarkalatos törvények előkészítése során ismét lesznek előzetes szakmai egyeztetések a két hatalmi ág között.

MNO
2011. 08. 05. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vaskos dokumentum pénteken került fel az Országgyűlés honlapjára a benyújtott indítványok között. A törvényhozás és az igazságszolgáltatás elképzelései – hosszú idő óta először – sok tekintetben összhangban voltak egymással – szögezi le Baka András a bevezetőjében. Hozzáteszi, az igazságügyért felelős minisztérium által előkészített, az egyes törvényeknek a bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását szolgáló módosításáról szóló, 2010. december 23-án elfogadott törvény átfogóan és koncepcionálisan módosította a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló jogszabályt. Mint írta, ez a komplex, kétharmados jogszabály nagyon határozottan a megreformált bírói önigazgatás mellett tette le a voksát, racionalizálta az OIT-nak mint testületnek, valamint az elnökének feladat- és hatáskörét, működését, kiegyensúlyozta a bírák, bírósági egységek képviseletét az OIT-ben.

Baka András szerint a jogszabály az ítélőtáblákat az eddiginél hatékonyabban integrálta az egységes bírósági rendszerbe. Módosította a bírák és bírósági vezetők pályáztatásának és kinevezésének rendszerét, valamint a kollégiumok és bírói tanácsok ehhez kapcsolódó feladatait; kötelezővé tette a bírák rendszeres továbbképzését, szigorította a bírák és bírósági vezetők munkájának értékelésére vonatkozó szabályokat, és rendelkezett a szolgálati bíróságok felállításáról – idézi fel, ugyanakkor aláhúzta: a törvény elfogadása után megszakadt a korábbi együttműködés a jogalkotók és a harmadik hatalmi ág között. Ennek kedvezőtlen hatásai elsősorban az alkotmányozási folyamatban jelentkeztek – tette hozzá.

„Az új alaptörvény előkészítése során semmiféle konkrét egyeztetésre, szakmai véleménycserére nem került sor, ami az európai jogállami elvekkel, szokásokkal nehezen hozható összhangba” – fogalmaz Baka András. Szerinte külön kiemelést érdemel, hogy az alaptörvény parlamenti tárgyalásának utolsó napjaiban benyújtott egyik módosító javaslat nyomán – „minden átmenet és elfogadható indok nélkül” – a jelenlegi hetvenéves bírói felső korhatárt a mindenkori öregséginyugdíj-korhatárhoz igazították, ami – mint írja – ellentétes a 140 éves magyar jogi hagyománnyal és az európai tendenciákkal.

„Az elfogadott alaptörvényből nem lehet átfogó következtetéseket levonni az igazságszolgáltatás jövőjét illetően, a bírósági szervezeti rendszerre, a bíróságok központi igazgatására vonatkozó lényeges kérdések eldöntése a 2011 őszén megalkotandó sarkalatos törvényekre maradt” – folytatja Baka András, aki szerint ennek következtében a bírósági szervezetben napról napra nő a bizonytalanság. Mint írja, ezért csak megismételni tudja a 2011. március 24-én, Magyarország alaptörvényének parlamenti vitája során elmondottakat: „akármi lesz is a megoldás, tartsuk szem előtt államalapító Szent István királyunkat, aki a nyugati kereszténység felvételével tudatosan az európai értékek mellett tette le a voksát, amikor államot és egyházat alapított. Ma sincs más választásunk, mint ezeknek az értékeknek a tisztelete, a hatalmi ágak következetes szétválasztásán, a bírói függetlenségen alapuló modern európai jogállamiság alaptörvényben, illetve sarkalatos törvényekben való rögzítése.”

Abban csak bizakodni lehet, hogy a bíróságokra vonatkozó sarkalatos törvények előkészítése során ismét lesznek előzetes szakmai egyeztetések a két hatalmi ág között – jegyzi meg a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.