Bárki követheti Kokót

Bár a köztudatban az él, hogy a golfozás a gazdagok sportja, ma már elérhető bármely réteg számára, és egyre népszerűbbé válik Magyarországon. Az orvosok szerint a rendszeres golfozás fejleszti a koncentrációs képességet, és soha nem késő elkezdeni.

Durkó Anett
2011. 08. 05. 14:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A golfot Magyarországon 1902-ben mutatta be Andrássy Géza gróf a fővárosi lóversenypályán. Az első pálya Tátralomnicon épült, az első versenyt is itt rendezték meg 1909-ben. Magyarország 1926–1936 között meghatározó szerepet játszott Európa golféletében. A második világháború azonban a hazai golfra is negatív hatást gyakorolt, emellett politikai okok miatt 1952 és 1974 között nemkívánatos sporttá vált. Dr. Gáti Ferenc agrármérnök külföldi kiküldetéséből visszatérve, 1976-ban kezdte el újjászervezni a hazai golféletet, és elindította a kisoroszi pálya építését. A lemaradásunk még máig érzékelhető: míg Bécs körzetében legalább 30 pálya van, addig Magyarországon összesen 12, ebből nyolc 18 lyukú és négy 9 lyukú.

Scridon Erika 2002-ben lett a budapesti gyakorló golfpálya vezetője. Eleinte ott ült a pályán három oktatóval, és várták a játékosokat, akik csak nem akartak érkezni. Körülbelül öt éve kezdett fellendülni ez a sport. Azóta csapatépítéseket, születésnapokat és esküvőket is tartanak a golfpályákon. Scridon Erika az MNO-nak elmondta: ahhoz, hogy a játékosok pályára lépjenek, először a gyakorlópályán, oktató segítségével meg kell tanulniuk golfozni. Ez legalább kétszer 10 órát vesz igénybe. Ezután következik az elméleti vizsga. Meg kell tanulniuk a játékosoknak az etikettet is, vagyis azt, hogy hogyan kell viselkedni a pályán, milyen ruhát kell felvenni és hogy tilos csalni, hazudni. Régen sok üzletember a pályán kötött üzletet, mert aki ott csalt, az a vállalkozásában is hamis kártyákkal játszott. A magyar emberek fejében a golf úgy él, mint a gazdagok sportja, de nem kerül többe, mint akár a lovaglás, a síelés vagy a vadászat – mondta el a pálya vezetője. Hozzátette: az orvosok szerint a rendszeres golfozás öt évvel is meghosszabbíthatja az életet. Erika példaként Lóri bácsit említette, aki fiatalon kezdett golfozni, és 97 éves koráig kijárt hozzájuk a pályára.

Csaba a 90-es évek elején ismerkedett meg a golffal, amikor szüleivel Horvátországban nyaraltak. Látva fiuk lelkesedését, kivitték őt a kisoroszi golfpályára. Az amatőr játékos elmondta, akkoriban még nagyon olcsón lehetett golfozni. 1994-ben abbahagyta ezt a sportot, és egészen 2010-ig nem is játszott. Akkor megnézte a tévében a Ryder Kupát, a világ egyik legnagyobb golfversenyét, ezután kezdett ismét játszani. „Senki sem gondolná, hogy ennyire nehéz és fárasztó is tud lenni ez a sport, mind idegileg, mind fizikailag. Az a legjobb a golfban, hogy bárki versenyezhet bárkivel, a legnagyobb ellenfél úgyis a pálya” – mesélte Csaba.

Bokszolóból golfozó

Néhány évvel ezelőtt Kovács Istvánt, Kokót megkérte a WBO (Boksz Világszervezet) vezérkara – akik mind szeretik ezt a játékot –, hogy vigye el őket golfozni. Kokó az MNO-nak elmondta: korábban nem vonzotta ez a sport, nem látta sok értelmét. Úgy gondolta, mehetnének inkább fürdeni, mintsem ötórányi sétálgatás és ütögetés után izzadtan fejezzék be a golfozást. Amikor azonban kivitte a teljes vezérkart Gödre, nagyon megtetszett neki. Ott találkozott egy-két neves oktatóval és versenyzővel. Tringer László és Sárközi Richárd felajánlották, hogy az alapokra megtanítják. Lejárt hozzájuk két-három hétig, szinte napi rendszerességgel. Mára már szinte mindennap golfozik, amatőr versenyeken is indul. Négy alkalommal nyert már, kétszer volt második. Ezenkívül szeret futni, tervbe vette, hogy jövőre lefutja a maratont, és hetente legalább egyszer-kétszer focizik is. Nincs olyan nap, hogy ne sportolna.

A golf udvariasságot, erős koncentrációt és komoly fegyelmet igényel. Akár hét kilométert is gyalogolnak egy játszma alatt, miközben maguk után húzzák a 11 kilós baget (ütőket tartó táskát) benne a 14 ütővel. A mérések szerint a nők 1800-2000, a férfiak pedig 2200 kalóriát égetnek el egy golfmeccs közben. A Magyar Golf Szövetség minden évben lehetővé teszi, hogy két napon át bárki ingyen kipróbálhassa ezt a sportot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.