Csökkent az eredményesség

A munkaügyi felügyelői létszám emelkedése ellenére nem erősödött a gazdálkodók „fenyegetettsége” és az ellenőri jelenlét, s a teljesítmény különösen a feketegazdaság visszaszorításában volt kritikus – állapítja meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb jelentése.

MNO
2011. 08. 12. 10:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) 2007–2010 közötti tevékenységének vizsgálata során megállapították, hogy a feketefoglalkoztatás megszüntetésének előtérbe helyezésével a 2007. évi kiugróan magas, 72 743 esettel szemben a feltárt szabálytalanság 2010-ben 59 százalékkal, közel 30 ezerre esett vissza. Az OMMF engedélyezett létszáma 2006-ban 762 fő volt, 2010-ben pedig 1055. Az éves kiadás a 2006. évi 5,1 milliárd forinttal szemben 2009-ben 51 százalékkal nőtt és elérte a 7,7 milliárd forintot. A létszám és a költségvetés növelését a feketegazdaság elleni tevékenység és a munka-egészségügyi ellenőrzési feladatok átvétele okozta.

Az ÁSZ szerint a teljesítmény folyamatos csökkenése arra is visszavezethető, hogy nem határozták meg megalapozott számításokkal az egy felügyelővel szembeni elvárásokat. Ezért az ÁSZ azt javasolta, hogy az OMMF a felügyelők fajlagos teljesítési mutatói alapján határozza meg az alapkövetelményként elvárt teljesítményt. A javaslatok között szerepelt az is, hogy az OMMF dolgozza ki a hatósági ellenőrzés középtávú stratégiáját. A stratégia és a kiválasztási rendszer hiányában az ellenőrzések ügyfelét és helyszínét mintegy 85-90 százalékban a felügyelő választotta ki, ami nagymértékben növelte a korrupciós veszélyt az ÁSZ szerint.

A nemzetgazdasági miniszternek azt javasolta az ÁSZ a vizsgálat alapján, hogy számonkérhető módon határozza meg és évente tegye közzé a munkaügyi ellenőrzés irányelveit. Erre azért van szükség, mert a számvevők megállapítása szerint a vizsgált időszakban egyenlőtlen volt az ország különböző területein és az egyes ágazatokban az ellenőrzés esélye. A felügyelői létszám régiók közötti megoszlása miatt a munkaügyi területen több mint két és félszer, a munkavédelemben több mint háromszor nagyobb esélye volt az ellenőrzésre egy munkáltatónak Észak-Magyarországon, mint Közép-Magyarországon. Az ellenőrzések 90 százalékát pedig 4-5 ágazatban folytatták le, így a gazdálkodók felénél alig kellett ellenőrzésre számítani.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.