Elrendelte a bíróság a volt kormányfő őrizetbe vételét + Képek

Egy kijevi bíróság elrendelte pénteken Julija Timosenko ukrán ellenzéki politikus, volt kormányfő őrizetbe vételét – jelentették a hírügynökségek. Péntek este a német kormány aggodalmát fejezte ki a volt ukrán kormányfő letartóztatása miatt.<br /><a href="http://www.mno.hu/portal/801755" target="_blank"><strong><br />• Timosenko kirohanást rendezett a tárgyalóteremben</strong></a>

MNO
2011. 08. 05. 14:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik jelentés szerint az ügyészség kérte a politikus előzetes őrizetbe vételét, egy másik szerint a bíró maga döntött így, mert Timosenko megsértette az eljárási szabályokat a hivatali hatalommal való visszaélését vizsgáló perében. Timosenko azzal gyanúsítja a bíróságot, hogy valójában Viktor Janukovics elnök megbízásából jár el, hogy megakadályozzák az indulását a választásokon.



A meghallgatása során Timosenko visszautasította, hogy felálljon, amikor a bíróhoz beszél, többször megsértette őt, és kétségbe vonta a pártatlanságát. A közönség soraiban helyet foglaló támogatói a zajongásukkal többször félbeszakították a tárgyalást. A bíró utasítására rendőrök vették körül Timosenkót, és meg is bilincselték, miután kivezették a tárgyalóteremből.



A perben az a vád ellene, hogy visszaélt miniszterelnöki hatalmával, amikor a kormány jóváhagyása nélkül, állítólag túl magas áron kötött 2009-ben gázvásárlási szerződést Oroszországgal, és ezzel károkat okozott Ukrajnának. Ő az ártatlanságát hangoztatja.

A per legyen tisztességes

Az orosz külügyminisztérium pénteki nyilatkozata hangsúlyozza, hogy „a 2009-es gázmegállapodásokat a két ország törvényeinek és a nemzetközi normáknak a legszigorúbb betartásával kötötték meg a két ország elnökének az utasítására. Oroszország azt várja, hogy Timosenko pere legyen tisztességes, és álljon összhangban a nemzetközi emberiességi normákkal”.

Megszólalt a letartóztatás ügyében Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke is, aki aggodalmait fejezte ki „a döntés politikai motivációját és Ukrajna jogállamiságát illetően”.





(Fotók: Reuters)

„Mély aggodalommal” vette tudomásul

Az Angela Merkel kancellár vezette szövetségi kormány „mély aggodalommal” vette tudomásul az ellenzéki vezető, Julija Timosenko letartóztatását – állt a külügyminisztérium hivatalos közleményében.

Az állásfoglalásban a berlini kormány „erős kételyeinek” adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a kijevi hatóságok által bejelentett őrizetbe vétel helyénvaló-e. A külügyminisztérium úgy ítélte meg: a politikailag vezérelt igazságszolgáltatás gyanúját kelti az a tény, hogy a korábbi kormány számos tagja ellen hivatali visszaélés vádjával vizsgálatot indítottak.

A minisztérium állásfoglalásában hangsúlyozta: amennyiben ez a benyomás tovább erősödik, az súlyos akadályt jelentene Ukrajna európai uniós közeledése szempontjából. „Az ukrán kormánynak biztosítania kell a tisztességes és jogállami eljárást, és gondoskodnia kell a független, pártok felett álló jogrendszer biztosításáról” – szögezte le a német kormány nevében közzétett külügyminisztériumi közlemény.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.