„Korán reggel elkezdtünk kopogtatni az ajtókon a letartóztatások miatt”

Boris Johnson londoni polgármester dicsérte a rendőrséget a kormányzati és rendőrségi vezetők csütörtök reggeli válságtanácskozása után, mint mondta, a rendőrök „nagyszerű munkát” végeztek. A rendbontóknak továbbra is kemény intézkedésekre kell számítaniuk – fogalmazott, úgy vélekedve, hogy „vannak emberek, akik nem tesznek jót ennek a városnak, ők érezni fogják a törvény erejét”. A csütörtökön megjelent brit lapok egy része a hosszú távú megoldást keresve a zavargások társadalmi okait kutatta, míg mások aggódtak a rendőrségi kiadások tervezett csökkentése miatt. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802864" target="_blank"><strong>• Újabb intézkedéseket vezethet be David Cameron</strong></a>

MNO
2011. 08. 11. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrséget számos olyan bírálat érte, hogy nem reagált kellő gyorsasággal és határozottsággal az elmúlt napok londoni zavargásaira. Tim Godwin, a londoni rendőrség vezetője azonban kijelentette, korábban még sosem találkoztak ilyen erőszakkal. Az országnak büszkének kell lennie arra, hogy minden tragédia ellenére nincs több halálos áldozata és sérültje a történteknek – vélte.

A londoni rendőrség helyettes megbízottja, Stephen Kavanagh arról számolt be, hogy több rendőr csalódott a rendbontókkal szemben eddig született ítéletek miatt. Jelezte ugyanakkor, hogy az őrizetbe vételek folytatódnak.

100 letartóztatási parancs, 16 ezer rendőr

„Korán reggel elkezdtünk kopogtatni az ajtókon a letartóztatások miatt” – mondta, hozzáfűzve, hogy újabb, több mint száz letartóztatási parancsot kaptak. Fontos, hogy a helyiek teljes mértékben megbízzanak a rendőrségben – fogalmazott. Hozzátette: csütörtök éjjel is 16 ezer rendőrt vezényelnek az utcákra a fővárosban. A szombat este kezdődött rendbontások miatt a fővárosban a rendőrség eddig már csaknem 900 embert vett őrizetbe, s közülük több mint 370 ellen emeltek vádat.

Rossz irányba mentek el a dolgok

A The Times kommentárja úgy fogalmaz, „ha egy országnak a saját gyermekeitől kell tartania, akkor nagyon rossz irányba mentek el a dolgok”. Nagy-Britanniában naponta 900 diákot küldenek haza az iskolából erőszak miatt – olvasható a lapban. Mint a cikk írja, még a kisvárosokban is vannak olyan utcák, ahova sötétedés után nem tanácsos merészkedni. „Beteg társadalmunk” főcímmel jelent meg a The Daily Telegraph. Andrew Gilligan azt írja, korábban úgy tudták, a fosztogatók reménytelen szegények voltak, akik kétségbeesésükben vettek részt a zavargásokban. „De amikor az első londoni rendbontók megjelentek a bíróságon, volt köztük egyetemi hallgató, egy gazdag üzletember lánya és egy 11 éves fiú is” – emlékeztet.

A fosztogató gyerekek képei láttán azonnal felmerül a kérdés, hol voltak a szüleik – vélekedik Allison Pearson ugyancsak a The Daily Telegraph hasábjain. Úgy látja, a korlátlan szabadság és példát nem mutató szülők miatt randalíroznak a gyerekek.

Felnőtté válás és felelősségvállalás kell

„Bizonyos szempontból mind felelősek vagyunk a zavargásokért, akár közvetlen, akár közvetett módon” – jelenti ki Shaun Bailey szociális munkás a The Guardian által közölt cikkében. Kifejti: „Láttuk, ahogy az előző kormány csak a fiatalok jogairól beszélt, a kötelezettségeikről nem. Hagytuk, hogy a jóléti rendszerben erkölcstelen értékrend váljon uralkodóvá. (…) És megfizettük az árát ennek a liberalizmusnak. Ideje a kollektív felnőtté válásnak és felelősségvállalásnak.”

A The Independent kommentárjában a rendőrségi kiadások csökkentésének tervével foglalkozik. „Politikai öngyilkosság” lenne ezekben a napokban a rendőrök számának csökkentéséről beszélni – fogalmaz a cikk. A napilap szerint a történtek fényében érdemes lenne átgondolni a rendőrség finanszírozásával kapcsolatos elképzeléseket.

A Daily Mirror kérdéseket sorol fel, amelyekre David Cameron kormányfőtől várja a választ. A lap többek között azt firtatja, hogyan kárpótolják azokat, akiknek tönkretették az üzletét a fosztogatók, milyen támogatást nyújtanak az érintett városrészek újjáépítéséhez, milyen változtatásokat kezdeményeznek az oktatási rendszerben, hogy javítsák a tinédzserek kilátásait, és mit tesznek, hogy a jövőben elkerüljék a hasonló zavargásokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.