Leálltak a franciák

Franciaországban a második negyedévben nem változott a hazai össztermék (GDP) az év első három hónapjához képest. A növekedés leállása az euróövezet második legnagyobb gazdaságában tovább erősítheti az államháztartási folyamatok körüli aggodalmakat – kommentálták elemzők a francia statisztikai hivatal (Insee) pénteken megjelent, előzetes becslésen alapuló adatait.

MNO
2011. 08. 12. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzők 0,3 százalékos GDP-növekedést vártak. Az év első három hónapjában még 0,9 százalékkal nőtt a francia gazdaság negyedéves összehasonlításban. A lakossági fogyasztás az első negyedévi 0,4 százalékos növekedés után visszaesett, 0,7 százalékkal csökkent. Csökkent az import is – 0,9 százalékkal –, az első negyedévi – 0,4 százalékos – bővülés után. Az export stagnált az április-júniusi időszakban, míg az év első három hónapjában 1,8 százalékkal nőtt – áll a jelentésben.

Az áruk és szolgáltatások területét együttvéve az első negyedévi 1,4 százalékos növekedést stagnálás követte. Az iparban az élelmiszeripar kivételével valamennyi ágazatban csökkent a termelés. A szolgáltatásoknál lassult a növekedés üteme, az év elején elért 1,1 százalékról 0,3 százalékra csökkent a negyedéves szintű bővülés mértéke.

A pénzügyi piacokon az utóbbi napokban eluralkodott pánikszerű hangulat egyik fő kiváltó oka az a félelem volt, hogy az Egyesült Államok után Franciaország is elveszítheti elsőrendű adósbesorolását. A kormány az államháztartási hiányt a tavalyi 7,1 százalékról 5,7 százalékra kívánja csökkenteni, elemzők szerint azonban ez aligha sikerülhet, ha az éves szintű GDP-növekedés 2011 egészét tekintve nem éri el a kormány által várt 2 százalékot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.