Megsemmisítés: megfelelő színvonalú és korrekt kártérítés jár

Hozzávetőlegesen 8,5-9 ezer hektárt, azaz mintegy 4500 hektár génmódosított vetőmaggal szennyezett, illetve mintegy 4000 hektárnyi pufferzónát érint a génmódosítás miatt elrendelt növénymegsemmisítés – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a budapesti Sziget Fesztiválon tartott sajtóbeszélgetésen. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802202" target="_blank"><strong>• A védősávon belüli növénytáblákat is megsemmisíthetik </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802063" target="_blank"><strong>• Keddig van idejük a gazdáknak, hogy bezúzzák a kukoricát + Videó </strong><br /></a><a href="http://www.mno.hu/portal/801776" target="_blank"><strong>• Napi tízmillió forintos bírságot is kaphat, aki nem semmisíti meg</strong></a>

MNO
2011. 08. 11. 14:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár tájékoztatása szerint közvetlenül mintegy 225 termelőt érint a GMO-val szennyezett növények megsemmisítése, míg a pufferzónában megsemmisített kukorica – a területkijelölés módjából fakadóan – további mintegy 2500 termelőt. Czerván György emlékeztetett arra: a termelők egységes, hektáronként 360 ezer forintos kártérítésben részesülnek. Ezt az összeget „megfelelő színvonalúnak” és „korrektnek” nevezte az államtitkár.

A kifizetések ütemezésével kapcsolatosan arról tájékoztatott, hogy a most zajló „takarítási fázis” után, szeptember 30-ig lehet jelezni a kárigényeket a kormányhivataloknál. Ezt követően 10 nap lesz az engedményes szerződések megkötésére, majd december 10-ig fizetik ki a kártérítéseket – tette hozzá.

Az új GMO-törvénnyel kapcsolatosan arról beszélt, hogy a nyári szabadságok után egy „GMO-bizottságot” hoznak létre a szaktárca vezetésével. A testületben várhatóan több minisztérium is képviseli magát, mandátuma egy rögzített időpontig szól majd.

V. Németh Zsolt, a VM vidékfejlesztésért felelős államtitkára az elmúlt évben végzett munkával kapcsolatosan elmondta, hogy a tárca a szabályozás egyszerűsítésére törekszik. Kifejtette: az uniós elvárások feletti, önszorgalomból létrehozott bürokráciát le kell építeni. Jóllehet sokszor nehéz a támogatási rendszerek egy-egy eleméhez hozzányúlni – mondta –, sikerként értékelte, hogy a mikrovállalkozási és turisztikai projektek elbírálási idejét a korábbi 13-14 hónapról 6 hónapra szorították le.

V. Németh Zsolt arról is tájékoztatott, hogy az elkövetkező időszakban több pályázatot is kiír a tárca. A minisztérium szeptember 15. és október 14. között öntözés, meliorációs és vízgazdálkodási akciót hirdet, meglévő baromfitelepek fejlesztésére pedig szeptember 1. és 30. között lehet pályázni.

Az államtitkár közölte: most, szeptember 1–30. között nyílnak meg a helyi vidékfejlesztési stratégiák is, azaz a leader programok, ahogy a 210 település számára elérhető tanyapályázatok is. Utóbbiak esetében hiánypótlással együtt két hónapon belül bírálják el a pályázatokat. Ismét kiírják az élelmiszer-ipari vállalkozások innovációs pályázatát (évip) is, amely azért fontos, mivel egyedül ezzel lehet az élelmiszer-ipari feldolgozók számára forrásokat biztosítani – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.