Moszkva nem szállít, „berágtak az irániak”

Irán a párizsi nemzetközi kereskedelmi kamara választott bíróságánál keresetet nyújtott be Oroszország ellen, követelve az Sz-300 típusú légvédelmi rakéták egy korábbi szerződésnek megfelelő leszállítását – jelentették a csütörtöki orosz lapok Irán moszkvai nagykövetét idézve.

MNO
2011. 08. 25. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagykövet kifejtette: a keresetet Teherán négy hónapja nyújtotta be, mert az ENSZ BT Irán ellen meghirdetett szankciói nem tiltják az Sz-300 típusú rakéták szállítását, és az Irán számára kedvező ítélet lehetőséget nyújtana Oroszországnak a szerződés teljesítésére. A BT határozatához csatolt felsorolás valóban nem foglalja magában a mozgó rakétakomplexumokat, ezért az Sz-300 típusúakat külön megemlítette Dmitrij Medvegyev elnöknek a BT-határozat végrehajtásával kapcsolatos rendelete.

Az Egyesült Államok és Izrael többször felszólította Moszkvát, hogy ne szállítsa le Iránnak a rakétaegységeket. A fegyvereket exportáló Roszoboronekszport állami vállalatnál a Vedomosztyi című lappal közölték, hogy a szerződést annullálták, a 166 millió dolláros előleget visszautalták Iránnak, a négy Sz-300MPU komplexumot Oroszországban raktározzák, és az érintett hadiipari vállalatoknak nem fizették ki a gyártási költségeket. Ahhoz, hogy a négy egységet az orosz hadseregnek adják át, le kellene cserélni az elektronika jelentős részét, ami dollármilliókba kerülne – írta a lap.

A Vedomosztyinak nyilatkozó szakértők úgy látják: mivel a szerződést megsemmisítették és az előleget visszautalták, Iránnak aligha van esélye a bíróságon. Alekszandr Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője az Interfax hírügynökség kérdésére csütörtökön kifejtette: Moszkva csodálkozik az iráni kereseten, különös tekintettel a hagyományosan baráti kapcsolatokra, és konstruktívabbnak találná, ha a felek közösen keresnének megoldást az időről időre felmerülő vitás kérdésekre. Az Sz-300 önjáró légvédelmi rakétarendszer, melyet az 1980-as években fejlesztettek ki a Szovjetunióban. Alkalmas ballisztikus rakéták és nagyon alacsonyan repülő célok elfogására is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.