Powelltől nagy futás, Kővágótól nagy dobás

2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tartja magát a történet, hogy 1984. augusztus 20-án fővárosunkban éppen akkor kezdődött a tűzijáték, amikor a Fórum Hotel elnöki lakosztályában Carl Lewis kilépett teraszra, és hirtelen azt hitte, őt köszöntik a petárdazuhataggal. Kétségkívül a földkerekség első számú sportcsillagaként jött el az atlétikai Magyar Nagydíjra. Arra a versenyre, amelyre az 1978-as kezdet óta évről évre klasszisok sora érkezett a Népstadionba. A teljesség igénye nélkül legyen elég még Edwin Mosest, Sebastian Coe-t, Jurij Szedihet vagy Merlene Ottey-t említeni, akik olykor ötvenezer fős publikum előtt léptek porondra. Anyagiak híján 1990-ben lement a függöny, s bár 1998-ban Eb-t rendeztünk, 2004-ben pedig fedett pályás vb-t; ezek nem hozhatták vissza a régi időket.
Mondanánk, hogy a Gyulai István Memorial Magyar Nagydíjnak sikerülhet, ám a szombati, első kiadás után, a bántóan alacsony, négyezer fős közönséget elnézve szkeptikusnak kell lennünk. Ugyanakkor látva más atlétikai versenyeket Európában tömött lelátókkal, talán mégsem reménytelen a helyzet, és két évtizednyi pangás után valahonnan mégiscsak el kellett indulni.
Az olimpiai és világbajnokoktól hemzsegő mezőnyt, s ami szintén nem elhanyagolható, a produkciókat illetően mindenesetre erősebben nem nagyon kezdhettünk volna. S a Usain Bolt előtti korszak első számú sprintere, Asafa Powell különösen megszolgálta a rajtpénzét. A 100 méteren exvilágcsúcstartó jamaicai már az első futamban 9.90 másodperc alatt tudta le a 100 métert, a döntőben pedig 9.86-os időt repesztett. (A mihez tartás végett: ez éppen Lewis legjobbja.) „Kicsit hűvös volt az idő, de megoldottam a feladatot” – kommentálta a történteket. Megjegyzendő, hogy Magyarországon korábban még senki nem futotta le a 100 métert 10 másodperc alatt, nálunk Lewis is csak 10.05-ig jutott, a „csúcsot” 1987 óta Linford Christie tartotta 10.03-mal. Az amúgy minden idők harmadik legjobb eredményével, 9.72-vel rendelkező Powell a Puskás-stadionban pályafutása során 79. és 80. alkalommal törte át a 10.00-t, s ebben a tekintetben toronymagasan rekorder. Az idei formákat nézve, így azt is, hogy 9.78-cal vezeti a világranglistát, a nyári vb-n, Teguban Boltot is elkaphatja.
Szombaton honfitársnője, a háromszoros olimpiai bajnok Veronica Campbell-Brown 200-on ugyancsak príma idővel, 22.26-tal nyert a kétszer is a világ legjobb atlétanőjének választott amerikai Sanya Richards-Ross előtt. Ilyen párharcot összehozni bármely Gyémánt-liga szervezőjének dicsőségére válik.
Ami a hazai versenyzőket illeti, kalapácsvetésben Pars Krisztián ujjsérülése után 80 méter alatt maradt, de az erős mezőnyben 79,37 méterrel is nyert. Diszkosszal Kővágó Zoltán értelemszerűen nem jutott eddig, mégis övé volt a legnagyobb dobás: a világ idei legjobb eredményével, 69,50 méterrel győzött. Pedig az athéni olimpia ezüstérmese a pénteki sajtóbeszélgetésen elárulta, hogy tavasszal majdnem visszavonult! A 69,95-ös egyéni csúcsot jegyző szolnoki dobó tulajdonképpen egy fogadás miatt állt edzésbe, hogy bebizonyítsa, a 65 méteres olimpiai kvalifikációs szintet négy hét felkészüléssel is teljesíti. Nos, kevesebb, mint két hónap munka után alaposan túlteljesítette… „Ez az eredmény már a régi önmagamat idézi. Sok problémám volt az idény elején, de ezek most már kezdenek kisimulni” – fogalmazott Kővágó, aki a kétszeres olimpiai bajnok litván Virgiljus Aleknát (66,02) utasította maga mögé a második helyre. S így persze a viszszavonulás elnapolva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.