Szokatlan változások Zalában

Júliusban 3 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők száma Zala megyében, ami az elmúlt öt év adataihoz képest „szokatlanul magas” visszaesést jelent – közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja szerdán.

MNO
2011. 08. 10. 19:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július végén 13 892 álláskeresőt regisztráltak Zalában; az előző havinál több mint 400 fővel, az egy évvel korábbinál pedig 2,2 ezer fővel kevesebbet. Az elmúlt öt évben a nyár első hónapjához képest júliusban 1,3-1,5 százalékkal nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma, kivételt 2010 jelentett, amikor 0,3 százalékkal csökkent.

Az idén az év első hónapjában több mint húszezer álláskereső volt a megyében, számuk azonban a közfoglalkoztatás folyamatos bővülése, a szezonális foglalkoztatás, valamint a feldolgozóipar munkaerőigényének emelkedése miatt folyamatosan mérséklődik. Idén a pályakezdő munkanélküliek beáramlása is mérsékeltebb volt, mint a korábbi években. A nyár első hónapjához képest júliusban közel 70 fővel több – mintegy 1032 pályakezdő – került nyilvántartásba, míg a korábbi években átlagosan 200-250 fővel emelkedett a júliusban a regisztrált pályakezdők száma – közölte a munkaügyi központ.

A júniusihoz és az egy évvel korábbi adatokhoz képest Zalaszentgrót kivételével valamennyi körzetben csökkent a munkanélküliek száma. Lenti térségében a munkáltatók létszámfelvétele, valamint a közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően 30 százalékkal mérséklődött a nyilvántartottak száma, de 10 százalékos volt a visszaesés Nagykanizsa és Zalaegerszeg körzetében is.

Júliusban 1,9 ezer álláskereső regisztráltatta magát a Zala megyei kirendeltségeken; közülük 400 főt korábban segéd- vagy alkalmi munkásként alkalmaztak, 130-an eladóként kerültek nyilvántartásba, míg 50 főt meghaladó volt az irodai adminisztrátorok és lakatosok száma. Júliusban a munkáltatók 1,9 ezer új álláshelyet jelentettek be; a feldolgozóipar területén 300 főt, a munkaerő-kölcsönző cégek „ugyancsak a feldolgozóiparban” közel 600 főre tartottak igényt. A közigazgatás területén – nagyrészt az önkormányzatoknál jelentkező közfoglalkoztatásnak köszönhetően – 500 főt tudnak foglalkoztatni.

A legmagasabb, csaknem 600 fős igény segédmunkásokra, alkalmi munkásokra, egyéb egyszerű foglalkozásúakra jelentkezett. Emellett 300 gyártósori összeszerelőt, 90 minőségi ellenőrt, 50-50 eladót és lakatost kerestek a munkáltatók. A többi munkakörben 50 fő alatti volt a létszámfelvételi szándék. A júniusról áthúzódóval együtt így 3,5 ezer főre volt kereslet a hónap során, július végén pedig 1,7 ezer nyilvántartott betöltetlen álláshely volt a megyében. Az idén az év első 7 hónapjában közel mintegy 12,1 ezer fő tudott munkába állni. Az álláshelyek közül 4,5 ezer támogatott, míg 7,6 ezer támogatás nélküli.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.