Tempóhátrány

Lékó Péter kilenc hónapos kihagyás után kiválóan játszott a Ningpóban megrendezett sakk-csapatvilágbajnokságon. Az a célja, hogy visszakerüljön a legjobb tíz közé, merészebb terveket azonban egyelőre nem akar megfogalmazni, mert azok teljesülése nem csak rajta múlik.

2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan értékeli a világbajnoki szereplést és saját visszatérését? – kérdeztük már itthon a két plusszal zárt Lékót.
– Csapatverseny volt, ezért először a csapat teljesítményéről beszélek. A roppant erős mezőnyben az első hat közé kerülés volt a szakmai cél. Úgy gondoltam, ha kijön a lépés, akkor érmesek is lehetünk, ha nem, akár a nyolcadik-kilencedik helyen is végezhetünk. Arra viszont egyáltalán nem számítottam, hogy a harmadik fordulótól kezdve egészen a hajráig az első helyért játszhatunk. Karnyújtásnyira volt az érem, de azt hiszem, nem kell szégyenkeznünk amiatt, hogy az oroszokkal holtversenyben a negyedik-ötödik helyen végeztünk.
– És személy szerint?
– Nem tudtam, kilenc hónap szünet után hogyan megy majd a játék. Ennél nagyobb kihívással aligha szembesülhettem, mint hogy kilenc kiváló nagymesterrel, világklasszisokkal játszottam. Hét döntetlen mellett két partit megnyertem, ennél jobb visszatérésről nem is álmodhattam volna.
– Leszámítva talán az utolsó két fordulót. Az egyiptomi Amim ellen a biztos döntetlennél talán többet kihozhatott volna a játszmából, s valószínűleg jobban jár a csapat, ha Kína ellen ön szorongatja még Wang Haót, s nem Polgár Judit feszíti túl a húrt.
– A hetedik fordulóban óriási esélyt szalasztottunk el Örményország ellen. Almási Zoli tragikus hősként egy gyönyörűen megjátszott parti végén időzavarban vesztésre rontotta győzelmet ígérő állását. Ebben a lelkiállapotban készültünk Egyiptom ellen. Jómagam az afrikaiak első táblása ellen készültem szokás szerint éjszakába nyúlóan, ám másnap kiderült, hogy ő kimarad, így kerültem szembe Amimmal. A Spanyol megnyitásban kikerülte a Marshall-támadást, olyan változatot választott, ami fonalas remihez vezet. Ebben a partiban is újítottam a Fxe5 lépéssel, amire Griscsuk, az oroszok menője utólag megjegyezte, ha ezt Anand ellen lépem, mindenki finoman megjátszott partiról beszél. Amim nem akart többet a döntetlennél, amit a játszma után el is ismert, s vannak olyan helyzetek, amikor sötét ez ellen nem tehet semmit.
– Másnap Wang Hao ellen viszont az ismert elemzőprogram, a Fritz is az ön biztos előnyét mutatta, amikor döntetlenre adta a partit. Nem túl korán?
– Ismét az előzményekkel kezdeném. Óriási balszerencse, hogy éppen a legfontosabb, utolsó fordulóban kerültünk össze a házigazda Kínával. Az addigi délután három helyett délelőtt tízre hozták előre a kezdést. Ami a kínaiaknak délelőtt tíz, nekünk, európaiaknak viszont hajnali négy. Mintha a labdarúgó vb-döntőjét reggel nyolckor rendeznék meg. Olyan változatra törekedtem, amelyben biztos előnyben nyúzhatom az ellenfelemet. Ám ő már az elején megtalálta a legjobb folytatást. A végén valóban gyalogelőnyöm volt, ám a világklasszis nagymesterek olykor többet látnak a gépnél. De a Fritzet nem is használjuk, annál már sokkal fejlettebb programok vannak. A gyalogáldozattal Wang Hao lényegében az egyetlen lehetséges utat választotta. Ráadásul, amikor remire adtuk, Balogh Csabának nyerési esélye volt, Almási jól állt, s Juditnál sem gondolt senki a vereségre. A vége rendkívül balszerencsésen alakult.
– Kellemesebb téma az Ivancsuk elleni bravúros győzelme.
– A modern sakkozás iróniája, ahogy az a parti eldőlt. Mindenki azt hitte, a kilenc hónapos elemzésem egyik terméke az ott bevetett újítás. Ivancsuk is így gondolta, hiszen miután meghúztam az f4-et, majd utána a c5-öt, széttárta a karját, rám mosolygott, majd intett az ukrán csapatvezetőnek, kért egy kávét, s negyven percen át töprengett, mit is csináljon. Jellemző a zsenialitására, hogy a tábla mellett megtalálta a legjobb folytatást. Ami után viszont én gondolkoztam negyven percet. A teremben mindenki a táblánk köré sereglett, s ekkor senki sem értette, mi is történik valójában. Az igazság ugyanis az, hogy ezt a változatot még két éve találtam ki, ám akkor le is zártam az elemzéseket, s mivel az én fejem sem számítógép, minden elágazásra már nem emlékeztem fejből. A győzelmemet, elismerem, részben ennek köszönhetem. Egy adott ponton, Fg2 helyett Kf1-gyel világos ugyanis kikényszeríthette volna a döntetlent. Ha csuklóból lépek, Ivancsuk valószínűleg így jár el. Ám elkapta a hév, az éles helyzetben győzelemre törekedett. A negyvenedik lépésig, az időellenőrzésig senki sem tudta, mi lesz ebből, amikor volt időnk átszámolni a folytatást, akkor viszont mindketten láttuk, hogy én nyerek.
– Ivancsuk már-már a mumusa, egy ilyen győzelem helyrebillenti az önbizalmát?
– Természetesen, a New in chess magazin már meg is rendelte tőlem a játszma elemzését. Korábban Ivancsuk két sakkolimpián is megvert, ami egyben Ukrajna győzelmét is jelentette. Olyan ez, mintha a tizenegyespárbajban a csapat klasszisa fölé rúgja a labdát. Ha nem is hibáztatják érte, a bűntudat emészti. Csak a reváns segít ezt oldani. De már ez előtt is jó érzéssel töltött el, hogy Karjakin és Radzsabov sem talált fogást rajtam, sőt Karjakin mintha kimondottan tartott volna tőlem.
– Mi lesz a következő versenye?
– Egyelőre csak az biztos, hogy tíz év szünet után ismét indulok a kieséses rendszerű Világkupán Hanti-Manszijszkban.
– Szupertornákra tehát még nem hívják.
– A szervezőket is meg kell érteni, előre kell gondolkozniuk.
– Közismert volt, hogy a Ningpóban, a csapat világbajnokságon visszatér, nemde?
– A szponzorok visszalépése miatt az elmúlt években megfogyatkoztak a nagy versenyek, a rendezők érthetően a legjobbakat akarják meghívni. De bízom benne, hogy a Tal-emlékversenyre vagy a Wijk aan Zee-i tornára kapok még meghívót.
– Tíz éven át ott volt a legjobb tíz között. Miért esett vissza?
– Megváltoztak a körülmények, a többiek elléptek mellőlem, erőlködtem, hogy tartsam a lépést, de nem igazán sikerült, ami pszichésen megviselt, s nem bírtam az állandó gyűrődést. Éreztem, hogy pihenésre van szükségem, fel kell töltődnöm.
– Milyen körülmények változtak meg?
– Az ezredforduló tájékán nem véletlenül kerültem a legjobbak közé, s játszhattam világbajnoki címmeccset Kramnyikkal. A német szponzoromnak köszönhetően rendelkeztem a kellő informatikai háttérrel, s megfelelő csapat állt mögöttem. A vb-döntő honoráriumából egy darabig még tudtam fedezni a költségeket, ám támogatás híján 2007-től lemaradtam.
– Máig fájó pont az életében, hogy Magyarország nem pályázta meg a páros mérkőzés megrendezését?
– Elsősorban nem is személy szerint fáj, hanem az általános magyarországi állapotok miatt. Itt a Való világból kerülnek ki a hősök, a példaképek, nem azok közül, akik értéket teremtenek, elérnek valamit. Ennek én csak az egyik kárvallottja vagyok. Hadd soroljam az ellenpéldákat. Anand nem véletlenül táltosodott meg közel a negyvenhez, s lett világbajnok, élvezi India támogatását, több mint tízfős csapat áll mögötte, mindig a csúcstechnológiával dolgozhat. Topalov tíz éve mögöttem járt. Noha Spanyolországban él, Bulgária, amelynek a lehetőségei szemernyivel sem jobbak Magyarországénál, Szófiában évről évre a legrangosabb tornát rendezi, s több mint kétmillió dolláros díjalappal természetszerűleg lett a Topalov–Anand vb-döntő házigazdája. 2007-ben a világbajnokjelöltek tornájáról én úgy jöttem haza negyedikként, hogy itthon leírtak, Lékó már nem lesz világbajnok. Aronjant, aki a hetedik helyen végzett, az örmény miniszterelnök fogadta, s azt kérdezte tőle, talán nem biztosítunk elegendő edzőt? Azóta túlzás nélkül egész Örményország Aronjan mögött áll, aminek látszik is az eredménye, ő a harmadik a világranglistán. Azt is ajánlanám az érdeklődők figyelmébe, ahogy a Ningpóban győztes örmény csapatot fogadták Jerevánban. Több tízezres tömeg, mint amikor Djokovics megnyerte a Wimbledont. Carlsennek a norvégok, csekélység, Garri Kaszparovot nyerték meg főedzőnek. Együttműködésük egy éve alatt Carlsen tehetséges, nagy reményű fiatalból világelső lett. De említhetném az oroszokat, a kínaiakat, az azerieket, őket is támogatják központilag. Az említett sakkozók a vetélytársaim, velük kell megküzdenem – magamra hagyatkozva.
– A kritikusai szerint a bezárkózottsága részben önkéntes. Akkor sem volt hajlandó változtatni, amikor kimerülni látszott a szakmai kapcsolata apósával, Arsak Petroszjannal, aki egyébként az örmény válogatott kapitánya.
– Jól tudom, honnan, kitől származnak az engem érintő, idehaza megfogalmazott bírálatok, amelyekkel nem kívánok foglalkozni. Én úgy éltem meg, hogy Arsakra akkor is számíthattam, amikor másra nem.
– Ha az apósának remek ötlete támad, kivel osztja meg, önnel vagy Aronjannal?
– Természetesen velem.
– Ön szerint Kaszparov számára a kölcsönös szimpátia, a szakmai kihívás vagy az anyagi megbecsülés volt döntő, amikor elvállalta Carlsen felkészítését?
– Mindhárom.
– S miért nem a saját karrierjét egyengeti? Lát még esélyt a visszatérésére?
– Szemernyit sem. Kaszparovnak most sem okozna gondot, hogy az első tízbe kerüljön, az első ötbe is beverekedné magát, de számára egyetlen pozíció fogadható el, a világelsőé, a világbajnoké. Erre pedig nincs esélye, Anand annyival előtte jár.
– S mi az ön célja? A világbajnoki cím megszerzéséről már letett?
– Ennek a kérdésnek pillanatnyilag nincs realitása. Ha visszakerülök az első tízbe, ott magabiztosan megvetem a lábam, s a legjobbakkal azonos feltételek mellett készülhetek, akkor beszélhetünk róla.
– A sakk rengeteget köszönhet az informatikai robbanásnak, az internet segítségével bárki élőben követheti a partikat, ugyanakkor az emberi tényező szerepe csökken. A számítástechnika nem öli meg a játék lelkét?
– Szakmailag óriási a fejlődés. Más kérdés, hogy a versenyhelyszínekről elfogynak a nézők, s emiatt a szponzorok sem olyan lelkesek. Továbbá közepes elemzőprogram birtokában olykor az amatőrök bámulatos magabiztossággal törnek pálcát a nagymesterek felett, elfelejtve, hogy a tábla mellett a sakkozó csak magára számíthat.
– A népszerűsítés érdekében a sakkozók is sokat tehetnének. Ha például a partik után nem távoznának szó nélkül, hanem közös elemzést és sajtótájékoztatót tartanának. Ön vállalná?
– Annál is inkább, mert Dortmundban régebben ez volt a szokás, s így ismerkedtem meg a feleségemmel. Szofi persze nem az elemzéseimre, hanem a különös német akcentusomra figyelt fel.
– A fogadási csalás a sakkozást is érinti?
– Valami történhetett, mert az utóbbi időben sakkjátszmákra már nem lehet fogadni, bár abban biztos vagyok, hogy az ötven legjobb nagymestert ez a probléma sohasem érintette. Egyszer én is kaptam egy levelet, amelyben egy szerencsejátékos velem akarta megfizettetni a veszteségét, mondván, nem a várt eredményt értem el.
– Ha újra kezdhetné, van, amit másként csinálna az életében?
– Nem hinném. Valószínűleg újra csak sakkozó válna belőlem.
– S ha egyszer apa lesz, a fiának ajánlaná ezt a pályát?
– Ha lesz tehetsége és kitartása a sakkhoz, akkor miért ne? Könnyebb dolga lesz, mint nekem annak idején. Arsaknak és nekem köszönhetően elfogadható nevelőedzőkre számíthat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.