A durva bánásmódra is fölkészítik a számlálóbiztosokat

Túlnyomórészt befejeződnek pénteken a számlálóbiztosi képzések, a biztosokat az esetleges konfliktusokra is felkészítik – közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője pénteken.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/810746" target="_blank"><strong>• Interneten és személyesen is lehet majd vallani</strong></a>

MNO
2011. 09. 23. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondása szerint a hozzávetőleg háromszáz helyszínen, ötszáz oktatóval és ezer munkanapnyi időkerettel folyó képzéseken arra is felhívják a mintegy 40 ezer számlálóbiztos figyelmét, hogy a beszédstílusuk legyen az adott helyszínhez, környezethez alkalmazkodó, és tartsák be az udvariassági formulákat.

Arra is oda kell figyelniük a számlálóbiztosoknak – amit szintén tanítanak nekik –, hogy ne egyszerre zúdítsák a népszámlálás tudnivalóit az állampolgárokra, de mindenképpen beszéljenek a népszámlálás társadalmi, gazdasági hasznáról is. Külön kitérnek arra is, hogyan kell viselkedniük, ha durva bánásmódban részesülnek, és megbeszélik azt is, hogy ezt meddig kell tolerálniuk, a népszámláláson való részvétel ugyanis kötelező – tette hozzá.

Fontos a mosoly

Virágh Eszter kiemelte: szólnak a számlálóbiztosoknak a bizalmat keltő megjelenés, a mosoly és a szemkontaktus fontosságáról, és arról, miként tudják irányítani gesztusokkal a beszélgetést. Olyan részletek is előkerülnek, mint az, hogy ne üljenek se túl közel a kérdezett emberhez, se túl távol tőle. Az adatvédelem biztonságáról tíz érvet kell tudniuk, például azt, hogy a bevallás anonim, a lakcímeket minden esetben leválasztják a kérdőívekről, az adatokat csak összesítve hozzák nyilvánosságra, az adatszolgáltatás önbevallás alapján működik, azaz nem kell igazoló dokumentumokat bemutatni, illetve még azt is tudniuk kell, hogy az ombudsman felügyeli a személyes adatok védelmét – sorolta.

A számlálóbiztosoknak fizikailag terhelhetőknek kell lenniük, és előnyt jelent, ha tudnak idegen nyelvet, hiszen a nagyvárosokban nem kevés külföldi él, illetve a nemzetiségi területen az adott kisebbség nyelvét sem árt tudni, de ez nem feltétel – mondta, hozzátéve: nagyvárosokban nehezebben tudták feltölteni a számlálóbiztosi keretet, mint kistelepüléseken, ahol már jórészt júliusban betöltötték a helyeket.

Oktatási csomagot kapnak a biztosok

A szóvivő beszámolt arról, hogy oktatási csomagot adtak a számlálóbiztosoknak az előzetes felkészüléshez, ez mintakérdőívet, 30 kérdésből álló önellenőrző kérdéssort és 10 kérdésből álló tesztlapot tartalmaz. Ha valaki ezeket nem tölti ki, nem vehet részt a képzésben, így nem lehet számlálóbiztos sem; a helyes válaszokat a tantermi oktatáson megbeszélik – hangsúlyozta. Mint mondta, az oktatáson tudatosították a jelentkezőkben, hogy csak akkor dobhatják be a kérdőíveket a postaládákba szeptember 27. és 30. között, ha egyértelmű az adatszolgáltató címe – ezért kérik a jegyzők is a helyi lakosságot, hogy tegyék jól láthatóvá a házszámokat, illetve a postaládákon az emelet- és ajtószámokat. A kérdőív kitöltését is pontról pontra, részletesen átveszik a számlálóbiztosok oktatásán – fűzte hozzá.

Virágh Eszter arról is beszélt, hogy öt számlálóbiztos munkáját ellenőrzi, segíti egy-egy felülvizsgáló, ők már a népszámlálás előtt találkoznak a hozzájuk beosztott biztosokkal. A számlálóbiztosok naponta beviszik a számítógépes rendszerbe, hogy aznap kiket értek el, a felülvizsgálók pedig ezt nyomon követik. A kormányrendelet meghatározza a számlálóbiztosok munkadíját is, a települések lélekszámától függően 150-180 forintot kapnak, amiért egy-egy címre elviszik a kérdőíveket. A lakáskérdőívek kitöltéséért 175- 210, a személyi kérdőívek kitöltéséért egyenként 310-370 forintot kapnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.