Több húsmarhát exportálhatnánk

2000. 12. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mátyás király uralkodása idején évente 500-600 ezer hízóökröt vittek vásárra Nürnbergbe és Milánóba a történelmi Magyarország területéről, ma a vágómarhaexportunk nem több 30-40 ezer tonnánál – mondta a Magyar Nemzetnek Stefler József. A Kaposvári Egyetem Állattudományi Kara szarvasmarha- és juhtenyésztési intézetének igazgatója állítja: a magyar hízómarha-állomány mentes a fertőzéstől, mindazon-által igen kemény fellépés szükséges ahhoz, hogy csempészáruként egy kiló marhahús se jusson be az országba.Közvetlenül nem fenyegeti a rettegett kergemarhakór a magyar szarvasmarha-állományt, de csak akkor lehetünk teljes biztonságban, ha csempészáruként senki sem hoz be hazánkba tőkehúst – figyelmeztet Stefler József professzor, a Kaposvári Egyetem Állattudományi Kara szarvasmarha- és juhtenyésztési intézetének igazgatója.Elszántan kell fellépni az országhatáron, ha meg akarjuk őrizni a magyar állomány évtizedek óta tartó fertőzésmentességét, és hogy exportőrök maradhassunk, ország-világ előtt hitelt érdemlően kell bizonyítanunk: jó úton járunk.A kergemarhakór megakadályozása érdekében szigorú kontroll szükséges a határállomásokon, mert nem kizárt, hogy az importjoggal rendelkező kereskedők hasított marhaszállítmányával a betegség kórokozója bejuthat Magyarországra. Egyébként számítani kell arra is, hogy a marhahús iránti kereslet idehaza és külföldön is viszszaesik átmenetileg – mondta az intézetigazgató.Hazánktól főként Horvátország és Görögország vásárol szarvasmarhát, de kisebb tétel Németországba, Olaszországba és az arab államokba is jut.A vágómarhaexport értéke évi százmillió dollár körüli, ami 30-40 ezer tonna húsmarhát jelent. Sajnálatos – fűzte hozzá Stefler József –, hogy a termelés e területen alig több, mint az export. Ha a kergemarhakór miatt esetleg a volt Szovjetunió utódállamai is hazánktól vásárolnának szarvasmarhát, félő, hogy nem tudnánk kielégíteni az igényeket.Mátyás korában 500-600 ezer szarvasmarhát exportáltak az akkori Magyarország területéről, ám még a hatvanas években is 300-500 ezer tonna volt hazánkban az évi vágómarha-mennyiség.Mivel aggasztóan csökkent a fogyasztás, ma a százezer tonnát sem éri el. Miközben Európában az évi marhahúsfogyasztás 20 kiló körüli (az Egyesült Államokban és Kanadában 30, Argentínában 60), nálunk mindössze öt kiló. A marhanúst felhasználó magyarországi gyorsétteremláncok kétharmad részében már itteni húsból készül a hamburger. Várhatóan növekedni fog ez az arány. Ám ahhoz, hogy elérjük a nyolc-tíz kilós tőkehúsfogyasztást, legalább öt év kell – vélekedik Stefler József. – Fel kell futtatni a termelést, aminek biztató jelei vannak. A jövő évi húsmarha-támogatásnak megvan a szakmai alapja. Az agrártárca terveit ismerve a fejlesztésnek van realitása, ám ehhez kell még egy-két év.– A Kaposvári Egyetem Állattudományi Kara már a jövőre gondol, amikor külső források felhasználásával – kiemelt témaként – évi 15-20 millió forintot költ húsmarhatartási és -tenyésztési kutatásokra, illetve az ágazat menedzserképzésére. Most fejeztünk be egy magyar–kanadai menedzserképzési kurzust a gyepre alapozott marha-, birka- és szarvastartásról. Rajtunk nem múlik a termelés felfuttatása, és biztató, hogy az egyetem külföldi partnerei is „szövetségesek” a magyar szarvasmarha-tenyésztés rangjának visszaállítására irányuló kutatómunkánkban és az oktatás színvonalának emelésében – mondta Stefler professzor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.