Veszélyes húskészítmények

2001. 02. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1997. évi becslése szerint a fejlett országok lakosságának mintegy tíz százaléka betegszik meg évente élelmiszerártalmak következtében. 1999-ben hazánkban 3198 megbetegedést regisztráltak, 1982 óta pedig megfigyelhető az ételmérgezés legrégebbről ismert kórformájának, a botulizmus terjedése is: 1998-ban tizennyolc, 1999-ben húsz megbetegedés történt.Míg korábban a Dél-Dunántúl volt a botulizmus „őshazája”, a betegség ma már az egész országban fellelhető – figyelmeztet Rodler Miklós, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főosztályvezető főorvosa. Európában a megbetegedést általában a húsfélék közvetítik, a botulizmust olyan táplálék okozhatja, amely a kórokozó baktériumtörzs által termelt méreganyagot tartalmazza.Rodler Miklós főorvos arról tájékoztatott, hogy Magyarországon az első igazolt botulizmus- megbetegedésekről 1960-ban számoltak be a toxikológiai és bakteriológiai szakemberek.Laboratóriumi vizsgálatokra hivatkozva a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy míg régebben a házi készítésű hurkafélék, disznósajt „vezették a listát”, napjainkban a nyersen fogyasztott füstölt sonka a legveszélyesebb, de vigyázni kell a füstölthal- és -ráksaláták, valamint a növényi élelmiszerek fogyasztásával is.A legnagyobb veszélyforrást a házi disznóvágásban jelölik meg a mikrobiológusok, Magyarországon pedig évente másfél millió sertést vágnak le. A belterjesség, a sok újonnan alakult kisgazdaság, a szakértelem hiánya, a gazdálkodási és a településhigiénés feltételek romlása, a rágcsálók elszaporodása, a szennyezett kútvíz, a szakszerűtlen állatvágás, az évek óta tartó melegedés és az eltérő csapadékmegoszlás szerepel azon okok között, amelyek felelőssé tehetők a botulizmus növekedéséért, ám a szakemberek a bejelentési fegyelem és a diagnosztika javulásával is érvelnek a megbetegedések emelkedése mellett.A botulizmus tüneteit a laikus is felismerheti – tudtuk meg Rodler főorvostól. Mivel a méreganyag az idegvégződésekhez kapcsolódik, a zsigeri, illetve a mozgatóidegek bénulását jellemző tünetegyüttes (szájszárazság, nyelési zavar, gyengeségérzet, szorulás, émelygés, néha hányás, hasi görcsök) kíséri. Jellegzetes tünet a távolságbecslés zavara és a kettős látás, a nyelés és a hangképzés nehézsége. A főorvos elmondta: a botulizmus súlyos esetekben akár háromhetes kórházi ápolást is igényelhet, és fontos tudni, hogy a betegség emberről emberre nem terjed. Rodler Miklós arra int: minden sertésvágást szakképzett hentes végezzen és irányítson, a levágott állat perzselése tiszta környezetben történjék. A bontást felfüggesztett állaton kell végezni, és fontos, hogy jól kivéreztessék a sertést. A gyomor és a bél tisztítása, a hólyag eltávolítása során arra kell ügyelni, hogy azok tartalmából semmi se kerüljön az állat hasüregébe, és ajánlatos műbelet használni a töltelékáruhoz. A füstölésre szánt húsok ismételt sózásával, szakszerű pácolásával és megfelelő hőfok alatt tartásával megelőzhető a toxint termelő baktérium bekerülése. Ahol pedig olyan gazdaságból származó állatot vágnak le, amelyikben már előfordult a betegség, és ahol feltehetően a talaj is szennyezett, füstölés helyett a fagyasztva tárolás, fogyasztás előtt pedig a főzés ajánlott. A botulotoxin ugyanis 80 Celsius-fokos hőmérsékleten 30 perc alatt tönkremegy. Ezért a töltelékárut – jelesül a hurkaféléket – csak frissen főzve és jól átsütve szabad fogyasztani. Mivel a méreganyagot termelő baktériumok a hűtőszekrényben is szaporodnak, a főtt sonkát három-négy napnál tovább ne tároljuk.Az OÉTI munkatársai által készített talajtérkép szerint a botulizmust okozó baktériumtörzsek a Dunántúlon észak felé, a Nyírségtől a Tisza mentén délre terjeszkednek. A kórokozó terjedésének megelőzése település- és környe-zethigiénés, egyszersmind állategészségügyi feladat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.