Portik kész a vádalkura

Vádalkut kötne a rendőrséggel Portik Tamás, az Energol Rt. hat éve bujkáló volt külkereskedelmi igazgatója azért, hogy a nemrégiben lezárt olajszőkítési ügyben várható büntetése alól mentesüljön – értesült a Mai Nap. Cserébe az 1995 és 1998 között meggyilkolt vállalkozók – Fenyő János, Seress Zoltán, Boros Tamás, Prisztás József és mások – ügyének megoldását kínálta. Portik mindezt nevelt fia, Detkó Elek közvetítésével intézte volna, ám lapunk megtudta: a 23 éves fiú már két éve ezzel a mesével kilincsel a rendőröknél, sőt információink szerint még a jelenlegi igazságügy-minisztert, egykori ügyvédet, Bárándy Pétert is felkérte a közbenjárásra.

2002. 11. 01. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Laptársunk értesülései szerint Detkó Elek és nevelőapja tavaly nyáron egy rendőrségi épületben találkozott a nyomozókkal, akiknek vádalkut ajánlottak: a kilencvenes évek közepén nagy port felvert leszámolásos gyilkosságsorozat felbujtóinak és elkövetőinek nevéért cserébe engedjék el Portiknak az olajszőkítés és más bűncselekmények miatt várható legalább nyolcévi börtönbüntetését. Portikék állítólag még Tasnádi Péter vállakozó és a magyarországi ukrán–orosz maffiavezérnek kikiáltott Leonyid Stecura ügyében is alibiket igazoltak volna. Az ügylet azonban nem jött létre, mert a rendőrök – Detkó elmondása szerint – azt állították: akár megoldják a leszámolásos merényleteket, akár nem, Portiknak, Stecurának és Tasnádinak ülnie kell.
Rendőrségi forrásokból lapunk úgy értesült: Detkó Elek szavahihetősége enyhén szólva megkérdőjelezhető. A fiatalember ugyanis már két éve ezzel a történettel kilincsel a nyomozóknál, azonban egyetlen alkalommal nem hozta össze Portikot a zsarukkal. A fiatalember még a jelenlegi igazságügy-minisztert is megvezette történetével – közölte forrásunk. Egyik alkalommal a még ügyvédként tevékenykedő Bárándy Péter irodájában mesélte el, hogy nevelőapja feladná az alvilágot annak érdekében, hogy az akkor még javában folyó Energol Rt. elleni nyomozás ne terjedjen ki rá. Bárándy Péter nem volt rest, értesítette a rendőrséget a „szenzációs fogásról”, és felajánlotta közvetítését a felek között. Azonban ez az üzlet sem köttetett meg, mert Detkó ebben az esetben sem tudta szállítani sem Portikot, sem az állítólagos alvilági felbujtókat.
Bárándy Péter igazságügy-miniszter lapunknak elmondta: ügyvédi titok, hogy járt-e nála Detkó Elek, így nem kívánt reagálni a fent ismertetett történetre.
Rendőrségi információink szerint a robbantásos merényletsorozat felbujtóinak nevét nem utasítanák vissza a nyomozók, még a vádalku fejében sem. Portikot ugyanis nem erőszakos bűncselekmény miatt körözik már hat éve, így lehetőséget adnának arra, hogy segítse a gyilkosságok föltárását. Büntetését, ha nem is engednék el, de jelentősen csökkenthetnék – tette hozzá a rendőrtiszt.
Mint arról beszámoltunk: az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága szeptember 30-án nyújtott be vádjavaslatot többek között rossz minőségű termék forgalomba hozatala, adócsalás és más bűncselekmények miatt. Az Energol Rt. és más cégek 22 egykori tulajdonosának és munkatársának kell majd számot adnia a mintegy hatmilliárd forintos károkozásról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.