időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

A befektetők optimisták

Putsay Gábor
2003.03.19. 00:00

A miniszterelnök szerint stabil az ország gazdasága, a növekedés mértéke 2003-ban akár 3,7 százalék is lehet. Az ország legnagyobb befektetővállalatainak vezetői úgy látják, hogy az Európai Unió bővítése kedvezőbb lesz a csatlakozóknak, mint a tagországoknak. A versenyképesség megtartása érdekében viszont olyan területeken kell fontos változtatásokat végrehajtani, mint az adózás, a szakképzés vagy a logisztika.

Erős Magyarország gazdasága, jó alapokkal rendelkezik, a kormány kiszámítható és a befektetőket ösztönző politikát kíván folytatni – jelentette ki tegnap Medgyessy Péter miniszterelnök a Befektetői Tanács plenáris ülésén. Az ülésen azoknak a cégeknek a vezetői vesznek részt, amelyek legalább százmillió dollárt fektettek be eddig hazánkban. A kormányfő szerint 2003-ban 3,7 százalékos növekedésre lehet számítani, bár jelezte: a magyar gazdaság nyitott, nem független a nemzetközi eseményektől. A kormány arra törekszik, hogy a legfontosabb négy elem, a gazdasági növekedés, az egyensúly, a foglalkoztatás, illetve az infláció közötti harmóniát megteremtse – mondta Medgyessy Péter. Véleménye szerint eddig nem volt kellőképpen exportorientált a gazdaság, elsősorban a presztízsberuházások kaptak támogatást. A befektetőknek kedvező, hogy 2003-tól a költségvetés helyzete megfelelő, a monetáris és fiskális politika között sikerült összhangot teremteniük, az inflációról konszenzus alakult ki a kormány és a jegybank között. A kormányfő hozzátette: élénkíteni kívánják a tőkepiacot, a privatizációs bevételeket az infrastruktúra fejlesztésére fordítják. A magyar gazdaság paradigmaváltás előtt áll – fogalmazott Medgyessy Péter –, a jövő a magas hozzáadott értéket biztosító tevékenységeké, ezért a kutatás-fejlesztés, illetve az innováció előmozdítására törekednek.
A Befektetői Tanács szerint az ország EU-csatlakozását követően gyorsul a gazdasági fejlődés, és új munkahelyek jönnek létre. A bővítés több előnyt jelent majd a csatlakozóknak, mint a tagországoknak: az eddigi vizsgálatok rámutatnak, hogy az integráció gazdasági nyeresége a 15 uniós ország számára tízmilliárd, míg az új tagoknak 23 milliárd euró lesz. A tegnapi ülésen a befektetők jelezték a kormánynak, hogy több fontos területen jelentős változtatásokat kell végrehajtani. Módosítani szükséges például az adózási rendszert, mert versenyhátrányba kerül az ország az EU-ban. Felmerült továbbá, hogy az iparűzési adó nem EU-konform, ugyanakkor nem lehet gyors változást elérni, mivel az önkormányzatok bevétele 250 milliárd forint. A kedvező adottságok ellenére fejleszteni kell a logisztikai rendszert, valamint az infrastruktúrát, a szakképzési rendszer pedig nem felel meg a piaci igényeknek.
***
A Működő tőke állománya a régióban
(egy főre vetítve, dollárban)
Csehország 3603
Szlovénia 2754
Magyarország 2659
Észtország 2647
Szlovákia 1859
Lettország 1282
Lengyelország 1191
Litvánia 1040

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.