Belehúzott a BUX

Óvatos emelkedés zajlott tegnap a nemzetközi tőkepiacokon, a BUX viszont kitört a korábbi hónapokban tapasztalt monoton egyhangúságából. Az éves csúcsára emelkedő magyar indexet a Richter-, az OTP- és a Matáv-papírok drágulásai segítették.

2003. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BUX görbéje a kereskedés elején még nem mutatott határozott emelkedést, de később a vevők megjelenésével a tőzsde indikátora egyre feljebb és feljebb tört. Kora délután 8893 ponton mérték a BUX napi maximumát, ez az érték 162 ponttal volt magasabb, mint a keddi zárószint, a 8900 pont körüli szintről a nap végére az indikátor némileg visszakorrigált, és 8823 ponton 91,65 pontos emelkedéssel zárt. A forgalom 11,9 milliárd forintra nőtt, erről az elemzők azt nyilatkozták, hogy a nyári uborkaszezonnak vége van, a magyar részvények alulértékeltsége és a nemzetközi tőkepiacok drágulásai meghozták a hosszt a BÉT-re is. Akik kivártak tegnap, azok jelentős nyereséggel adhatták el részvényeiket, ugyan nem minden esetben történt komolyabb drágulás, de a vezető részvények körében valóban nagyobb hasznot lehetett realizálni.
André Kosztolány is megmondta, hogy eladni akkor kell, ha emelkednek az árak, így tettek már napok óta az OTP Bank vezetői is, a banki részvények a két héttel korábbi 2200 forint körüli árukról tegnap 2525 forintra emelkedtek. Hasonlóan jól remekelt a 450 forinttal megugró Richter és a 7 forinttal dráguló Matáv is. A kisebb forgalmú részvények közül az Egis, a Rába, a Synergon és a Brau Union erősödött látványosabban. A bankközi devizapiacon tegnap délután 8,87 százalékon állt a forint a sáv erős oldalán, 33 bázisponttal gyengébb helyzetben, mint az előző napi kerekedés végén. Az euró jegyzése 257,30/50 forinton volt, csaknem egy forinttal magasabb értéken az előző napi 256,45/50 forintos záró kurzusnál – értesült az MTI–Eco.
A nemzetközi tőkepiacokon is komoly drágulási hullám söpört végig, a DAX és az FTSE vállvetve emelkedett, amit később a tengerentúli Wall Street követett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.