Hétfőtől országos gazdatüntetés kezdődik

Országos demonstrációba kezdenek hétfőtől a gazdálkodók. A Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége (Magosz) mellé valamennyi agrárszervezet felsorakozott. A helyzetüket reménytelennek érző gazdálkodók az agrárrendtartási törvény betartását követelik a kormánytól. A jogszabály kimondja: az ágazat szereplőinek biztosítani kell a méltányos megélhetés lehetőségét. Az ágazat képviselői tegnap Kecskeméten egyeztettek.

Erdősi Csaba
2004. 02. 11. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába jelentette be tavaly többször is az agrárminiszter, hogy az idei évben rekordöszszegű támogatással segítik a gazdákat, a beígért 400 milliárd forint mostanra a töredékére apadt. Mivel a maradék jelentős részét is elviszik a pénzügyi tárca megszorításai és a tavalyi évről áthúzódó kifizetések, a magyar mezőgazdaság szereplőinek a rendszerváltozás utáni évek legkisebb összegű támogatásával kellene versenyképesnek maradniuk az unióban. A Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége a támogatási rendeletek hiánya, az előző évben ki nem fizetett támogatások és az érezhető kormányzati közöny miatt már januárban számot vetett a demonstráció lehetőségével, de miután a keddi agrárkerekasztal-tárgyaláson sem a mezőgazdaság hosszú távú stratégiájának kidolgozására, sem a jelenlegi égető gondok enyhítésére nem született érdemleges javaslat, bizonyossá vált, hogy a termelők figyelemfelkeltő akcióba kezdenek.
A Magosz mögé csaknem az összes agrárszervezet, a tejágazat, a baromfi- és sertéstenyésztők képviselői is felsorakoztak, és közösen döntöttek a jövő hétfőn kezdődő és a tervek szerint 28-án befejeződő tüntetéssorozat részleteiről. Mádl István, a magyar tejtermelők ügyvivő testületének elnöke a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: a gazdák képviselői tegnap teljes konszenzusra jutottak Kecskeméten a demonstráció részleteit illetően. A minden megyére kiterjedő megmozdulás helyszíneit még ma bejelentik az illetékes hatóságoknak. Mádl István hangsúlyozta, hogy a megmozdulás célja csupán annyi, hogy például az intervenciós árak kihirdetésénél rákényszerítsék a kormányt az EU-konform szabályozásra, és kiköveteljék a méltányos megélhetés jogát paragrafusba foglaló agrárrendtartási törvényt. A Tej Terméktanács tagja kijelentette, hogy a demonstráció minden helyszínén a törvényeknek megfelelően demonstrálnak majd a résztvevők, ám utalt arra is, hogy az idő múlásával a gazdák elveszthetik a türelmüket.
Bár az agrárium minden területén a fennmaradásért küzdenek a gazdák, különösen nehéz helyzetben vannak azok az ágazatok, amelyek nem igényelhetnek brüsszeli támogatást. Nem számíthatnak például uniós kiegészítésre az almatermelők, a sertéstartók és a tejtermelők sem. Hajdú-Bihar megyében gyakorlatilag máris megkezdődött a demonstráció, mert a holland Friesland szövetkezet az önköltségi ár alatt állapította meg felvásárlási árait, és emiatt a termelők inkább kiöntik a tejet. Csáki Ferenc, a hajdú-bihari szarvasmarha-választmány elnöke az ügy kapcsán elmondta, hogy szerinte a Friesland ellenérdekelt abban, hogy a magyar tejtermelők ki tudják tölteni a 2000 milliárd literes tejkvótát. Bejelentette: a hajdú-bihari gazdák február 16. és 20. között három helyen félpályás útlezárást tartanak, tiltakozásul a kormány mezőgazdaságot ellehetetlenítő politikája ellen, és az sem kizárt, hogy bojkottra is sor kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.