időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

A miniszter tudott az importról

Nagy Ottó
2004.10.30. 17:08

Egy évvel ezelőtt is kipattanhatott volna a fűszerpaprikaügy, de legalábbis megelőzhető lett volna. Tavaly szeptemberben ugyanis Tóth István fideszes képviselő parlamenti felszólalásában megkérdezte Németh Imre agrárminisztert, hogy mikor engedélyezték, és milyen mennyiség behozatalát hagyta jóvá a tárca fűszerpaprika-őrlemény, illetve félkész termék beszállítására Dél-Amerikából, s igaz-e, hogy a kérelmező a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. volt.

A kérdésre Németh Imre úgy válaszolt, hogy a fűszerpaprika sajátos magyar termék, hungaricum. Az évente öt-hatezer hektár termőterületen megtermelt mintegy ötven-hatvanezer tonna nyers, csöves fűszerpaprikából nyolc-tízezer tonna őrleményt állítanak elő. Ebből 3,5-4 ezer tonna őrleményt a hazai piacon, mintegy ötezer tonnát exportpiacainkon (Németország 30 százalék, Ausztria 20 százalék, CEFTA-országok 18 százalék, Benelux államok 15 százalék) értékesítünk. Az import csak elenyésző szerepet játszik, importból (Dél-Afrikai Köztársaság, Szlovákia, Szerbia) csak néhány száz tonna kerül be évente. Az előző adatokból látható, hogy az ágazat exportorientált, a megtermelt termés mintegy hatvan százaléka kerül kivitelre.
A fűszerpaprika-őrlemény és -féltermék kereskedelméhez sem kiviteli, sem behozatali engedély nem szükséges. Az import korlátok között tartására a hatályos vámvédelem (44,2 százalék) eddig elegendőnek bizonyult. A szabadkereskedelmi tárgyalások során mindig is nagyon vigyáztunk arra, hogy az itthon megtermelt fűszerpaprika versenytársa, a külföldről behozott féltermék, illetve őrlemény semmilyen kedvezményes vámkontingenst ne kaphasson. A Kopint-Datorg adatai szerint dél-amerikai, ausztrál fűszerpaprika-féltermék, illetve -őrlemény behozatalára nem került sor, míg Ausztráliába minden évben exportálunk magyar fűszerpaprika-őrleményt. Mindennek fényében Németh Imre úgy fogalmazott, hogy a képviselő aggodalma nem volt indokolt. (Ugyanakkor a paprikás cégek nyilatkozataiból kiderül, hogy az évek óta tartó paprikaimport során Dél-Amerikából is szállítottak hazánkba termékeket.)
Lapunk megkereste Tóth Istvánt, aki korábbi kijelentéseit fenntartotta, s azzal egészítette ki, hogy tudomása szerint a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. az idén a szokásosnál korábban, augusztusban takarított be paprikát. Más forrásokból lapunk úgy értesült, hogy a paprikabotrányba keveredett három cég, a kalocsai vállalat, a Pick csoporthoz tartozó és így Leisztinger Tamáshoz köthető Szegedi Paprika Rt. és a sükösdi Házi Pirospaprika Kft. létrehozott Spanyolországban egy off-shore céget, amelyen keresztül őrölt paprikát exportáltak, kihasználva az uniós támogatásokat is.
A Kalocsai Fűszerpaprika Rt. vezérigazgatója, Lakatos Lajos azonban mindezt visszautasította, s elmondta, hogy az említett két céggel nem ápolnak ilyen kapcsolatot, és nincs közös off-shore cégük sem. Saját cégének pedig egy leányvállalata van Brémában, de az csak az anyacég termékeinek terjesztésével foglalkozik. A korábbi szüret kapcsán Lakatos Lajos elmondta, valóban bizonyos területekről korábban takarították be a paprikát, de szeptemberben és kármentés címén, mert bizonyos ültetvényeket elvert a jég, s ezzel a korábbi paprikaszürettel kívántak segíteni termelőiken.
Az igazgatót megkérdeztük, hogy mi a véleménye a paprikaimportról, amire úgy válaszolt, hogy ellene van az importnak, s éppen ezen véleménye miatt nem kerülnek már be negyedik éve a Fűszerpaprika Terméktanács elnökségébe sem. Tavaly tíz év óta először importáltak, negyven tonnányi árut hoztak be – az export összes mennyisége meghaladta a kilencszáz tonnát –, de ez kényszerhelyzet volt, mert nagyon kevés volt a hazai paprika – hangsúlyozta Lakatos Lajos, nyomatékosítva azt is, hogy továbbra is a hazai fűszerpaprika-termelést szeretnék erősíteni.Gyurcsány elismerte a hibát. A Rómában tartózkodó Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap este az olasz állami televízióban a paprikaügy kapcsán kijelentette: „Valamit elrontottunk ebben a dologban, de ez csak pár napig tart.” Az Európai Unió egyébként nem tervez tilalmat a magyar őrölt paprika ellen, ötfajta termék az ÁNTSZ engedélye alapján visszakerül a boltokba. Az ügy tisztázásáig felfüggesztették a Magyar Termék Nagydíj cím és embléma használati jogát, amelyet tavaly a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Rt. fűszerpaprika-őrleményének ítéltek oda.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.