Enyhe korrekció

Iránytalan – néhol emelkedő, néhol csökkenő – kereskedés zajlott a nemzetközi tőkepiacokon, a növekedési trend az ázsiai parkettekre volt jellemző, viszont az európai tőzsdéken hektikus üzletmenet folyt. A délutáni tengerentúli nyitások a befektetők optimista hangulatát jelezték. A magyar piacon viszont lefelé mozogtak az árfolyamok, a BUX a nap végére 66,18 pontot gyengült.

2004. 12. 22. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozatlan irány alakult ki tegnap a tőkepiacokon, a legnagyobb ázsiai parketten, a tokiói Nikkein 0,2 százalékkal növekedett a 225 vezető részvény indexe, a piac első szekcióját jegyző Topix viszont 0,6 százalékkal javult. A Nikkei mellett a tajvani index drágult még jelentősen, míg a hongkongi Hang Seng 0,23 százalékkal, a Shanghai Composite 0,02 százalékkal gyengült.
A tokiói növekedést az elemzők a Toyota bejelentésével magyarázták. A legnagyobb japán autógyártó cég közölte, hogy világméretű fellendülést vár a következő évre. A Toyota bejelentette, hogy jövőre hét százalékkal 8,03 százalékra akarja növelni eladott járműveinek számát, ami rekord lenne a csoport történetében. A legnagyobb japán, egyszersmind a világon a második autógyár 2006-ban már 8,5 millió járművet akar értékesíteni, ezzel utolérné a világelső amerikai General Motorst. Európában a befektetők nem tudták eldönteni, hogy milyen irányt preferáljanak, napközben határozott növekedés alakult ki, de a kereskedések vége felé az indikátorok száznyolcvan fokot fordultak. A Cityben hektikus kereskedés zajlott, a brit piacon megjelenő befektetők a gyógyszergyártó és a banki részvényeket eladásra kínálták.
Frankfurtban előző értéke körül ingadozott a DAX árfolyama, majd a nap végéhez közeledve átbukott a negatív tartományba a 30 papírt átfogó index. A német piacon az Ifo gazdaságkutató intézet gazdasági növekedésről szóló előrejelzése nem szerzett túl nagy örömet a piaci szereplőknek. A gazdaságkutató 1,2 százalékra csökkentette a német gazdaság jövő évi növekedésére szóló előrejelzését.
Pesten csökkenéssel nyitott, majd egy kisebb korrekciót követve újból gyengült a BUX értéke. A tengerentúli növekedések nem hatottak a magyar indexre, így az végül 66,18 pontot csökkenve zárt. A forgalom 10,86 milliárd forint lett, ebből a 0,3 százalékkal dráguló Molra 4,77 milliárd forintnyi üzletet kötöttek. Az olajipari papír volt az egyedüli, amely növekedéssel tudott zárni a blue chipek köréből, a Matáv egy százalékkal, az OTP 0,8 százalékkal, a Richter 0,4 százalékkal gyengült. A kis forgalmú részvények sorából az Antenna Hungária, valamint a BorsodChem árának gyengülése volt feltűnő. A két spekulatív papírról elemzők elmondták, hogy az év vége előtti árfolyam-beállítás hatásai miatt gyengültek. Az Antenna Hungária esetében befolyásoló tényezőként merülhet fel a 2005. évi privatizáció, amely kötelező felvásárlást okozhat. Lefelé mozgott még Brau Union, a kárpótlási jegy és a Rába kurzusa is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.