Mol: újabb meglepetés

Nagy gondot okoz manapság az elemzőknek, hogy aránylag pontos trendet jelezzenek előre. A nagy tanácstalanság ellenére a BUX tegnap csökkenő forgalom mellett újabb növekedést produkált. A magyar index némi kilengést követően 123,15 pontot emelkedve zárt. A vezető részvények közül látványos árfolyam-ingadozást mutatott fel a Mol, amely meglepetésre 17 020 forint fölé ugrott napközben. Néhány kis forgalmú cég részvénye is növekedési pályára állt, közülük kiemelendő a 420 forinttal dráguló Egis és a 85 forinttal erősödő Zalakerámia. A nemzetközi tőkepiacokon is emelkedéssel zártak a vezető indikátorok, sőt az amerikai mutatók is javulással nyitottak.

2005. 04. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt túl határozott a hét közepén lezajlott tőzsdei emelkedés – nyilatkozták az elemzők a magyar és a nemzetközi piacokról. A BUX ugyan délben napi csúcsára, 17 642 pontra emelkedett, de napközben nagy volt a bizonytalanság abban a kérdésben, hogy vajon milyen pozíciót érdemes felvenni. Több elemző is „megesküdött” arra, hogy itt a Kánaán: újból a hossz, az emelkedési trend válik tartóssá, a BUX újabb csúcsokat döntögethet, a részvényeken nagy hasznot lehet majd realizálni. Valójában tegnap nem az optimista elemzői várakozások érvényesültek, a forgalmi index – aránylag alacsony – 14,8 milliárd forintot mutatott, és a BUX is csupán 123,15 pontot, azaz 0,70 százalékot emelkedett.
Az alacsony forgalom ellenére néhány papír iránt megnövekedett érdeklődés mutatkozott, ilyen volt az OTP és a Mol. Az olajipari cég részvényei 17 020 forintig drágultak, végül 16 975 forinton, 175 forinttal előző értékük felett zártak. A Mol árfolyama ezzel megdöntötte eddigi legmagasabb szintjét. A cég egyúttal közölte, hogy 54 ezer saját részvényt vásárolt a tőzsdén keresztül a Slovintegra–Slovbena részvényesi csoporttól, részvényenként 15 500 forintos átlagárfolyamon.
Az OTP ára 95 forintot drágult, főként annak a hírnek köszönhetően, hogy a Wall Street Journal tegnapi számában megjelent írás a pénzintézet délkelet-európai terjeszkedési lehetőségeiről írt. A Marton Dunai névvel jegyzett cikk rámutat, hogy a bankok nagy lehetőséget látnak Délkelet-Európában, ahol számos ország törekszik az európai uniós tagságra. Az MTI–Eco a cikk kapcsán több elemzőt is megkérdezett az OTP akvizíciós lehetőségeiről, és egyhangúlag olyan választ kapott, hogy az OTP képes arra, hogy a riválisokkal szembenézve terjeszkedjen a balkáni térségben.
A tegnapi kereskedés során a Matáv ára két forinttal gyengült, míg a Richter kurzusa változatlan áron zárt. A kis forgalmú papírok sorából az FHB 100, az Egis 420, az Antenna Hungária 90 forinttal erősödött. Meglepetésre a kárpótlási jegy 40 forinttal drágult, 396 darabos kötés mellett. Több mint 4,6 százalékot növekedett a Zalakerámia kurzusa is, a csempegyártó részvényeit vélhetőleg spekulatív árfolyamtényező húzta fel 1900 forintra.
Jelentős növekedési potenciál tükröződött az ázsiai és az európai indexekben reggel. Tokióban a Nikkei 225 index 0,45 százalékot erősödött, ezzel a szigetország árfolyammutatója megközelítette a 12 ezer pontos határvonalat. Az európai parketteken reggel határozott, majd egyre lankadó optimizmus jelentkezett. A német DAX hektikus ingadozásával 0,38 százalékkal emelkedett. A harminc vezető német társaságot magába foglaló indexre nem gyakorolt jelentős hatás a hír, hogy márciusban még nem élénkült meg kellően a német gazdaság. Az autópiac az idei év harmadik havában nem lendült fel, az eladások egy százalékkal csökkentek. A feldolgozóipari megrendelések februári adatai is a várt kétszázalékos visszaeséssel szemben 2,6 százalékkal csökkentek. Nem volt túl határozott zárás előtt az FTSE emelkedési irányvonala sem, bár az elemzők a tegnapi nap során a nyersolaj árának csökkenése miatt nagyobb áremelkedést vártak. Pozitív irányba nyitott a Wall Street is, főként miután kiderült: már nyolc hónapja bővülnek az amerikai olajkészletek. Az amerikai energiaügyi hivatal adatai szerint a múlt héten az amerikai olajtartalék 2,4 millió hordóval, 317,1 millióra bővült, meghaladva a szakértők által várt 2,2 millió hordós emelkedést. A múlt héten az amerikai olajtartalék 2002. június óta a legmagasabb szinten volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.